Повечето бебета връщат храна периодично. Това се дължи на физиологичен рефлукс - неволево, спонтанно изтичане на стомашно съдържимо, поради редица анатомични и физиологични особености в кърмаческа възраст.


Повръщането от друга страна е притеснително състояние. Представлява сложен рефлекторен акт, който води до изпразване на стомашното съдържимо. Редица неща, могат да отключат рефлекса - от храносмилателни нарушения до продължителен плач. През първата година е възможно кърмачетата да повръщат по-често.

Защо бебето връща храна?


1. Рефлукс

Физиологичният рефлукс понякога е трудно да се отграничи от повръшането. Обикновено децата връщат оскъдно количество мляко почти непосредствено след всяко хранене. Върнатата храна е с обем около 2-3 с.л. мляко или петно до около 10 см диаметър.


Той се дължи на незрялост на храносмилателната система, най-вече на долния езофагеален сфинктер, който се намира на границата на стомаха с хранопровода. Неговата функция е да задържи стомашното съдържимо и да предпази от връщане на храна в посока към хранопровода.


При новородените и кърмачетата, с физиологичен рефлукс, състоянието не налага лекарска помощ и медикаментозно лечение. Достатъчно е да се спазват някои мерки, които да редуцират количеството на върната храна: хранене на по-малки интервали с по-малки количества - спазване на дистанция от поне 2 ч. и 30 мин. за адаптирано мляко и 2 часа за кърма. Позиционен режим - доказана е ползата от поставянето в слинг или ергораница, с цел поддържане тялото във верикална позиция, както и позиционирането на матрака под ъгъл 30  по време на сън.


При тежките форми на рефлукс, е възможно настъпването на усложнения, основно от страна на дихателна система.


Кога да се тревожим?

Повръщането от друга страна, обикновено се свързва с подлежащ проблем:

2. Вирусни инфекции

Имунната система на детето тепърва се развива и е твърде вероятно още през първата година от живота,то да се зарази със стомашно-чревен вирус при контакт. Сред най-честите вируси характерни за тази възраст са ротавирусите. Инфекцията започва с внезапна поява на повръщане, което обичайно е придружено от диария(при ротавирусна инфекция, изхожданията са обилни,воднисти като при кърмачета е възможно да има и слуз), висока температура и коремна болка. Състоянието е особено опасно в кърмаческа възраст, защото обичайно води до тежка дехидратация, има тежко протичане и често се налага хоспитализация.


Съществува ваксина, която се приема през устата и може да бъде поставена по избор на родителя, според настоящия имунизационен календар. Ротавирусната ваксина се прилага при кърмачета, на възраст до 16 седмици(вторият прием трябва да бъде извършен до 24седмица). Тя осигурява защита и по-леко протичане на ротавирусен гастроентерит , както и неротавирусни гастроентерити в първите две години от живота. Идеята е децата да бъдат защитени, във времето когато имат най-голяма нужда.

3. Инфекции

Всяка инфекция - респираторна, на уринарния тракт, системна инфекция и др., може да бъде съпроводена от повръщане. Състоянието на детето може да бъде, добро, леко увредено или изключително тежко. Уроинфекциите често протичат със субфебрилна температура и повръщане.

4. Хранителни алергии и непоносимост

През първата година от живота се проявяват и първите хранителни алергии. По време на кърменето е възможно детето да реагира към протеина на кравето мляко или някои други чести алергени: яйца, ядки, риба, морски продукти, цитруси и др.


При наличието на хранителна алергия, освен повръщане може да се наблюдават и други симптоми като обриви, диария, сърбеж около устата и очите. Симптомите възникват до часове след приема на алергена.


При дете на кърма ако смятате, че детето е алергично към определена храна не бързайте да елиминирате нищо от менюто си преди консултация с лекар. Храненето трябва да отговаря на всички нужди на къмачето така че да получава всички основни нутиенти.

5.Хранително отравяне

Хранителните отравяния настъпват при консумация на замърсена вода или замърсена и/или развалена храна. Това може да се случи и при употреба на замърсени прибори или неадекватно стерилизиране на посуда.

 

При кърмачетата които се захранват може да се наблюдава натравяне в резултат консумация на замърсена храна.

 

Симптомите са сходни с тези на вирусна инфекция(диария, температура, коремна болка). Могат да се появят от часове до седмици, след консумация на контаминирана храна или вода.