Често притеснени родители се обръщат към педиатрите още през първите дни на новороденото, след изписването му от болница. Една от най-срещаните причини за търсенето на съвет е т. нар. повръщане, което реално представлява рефлукс, който е физиологичен.


При новородените и бебетата са налице по-къс хранопровод, което от своя страна води и до по-лесно връщане на кърма или адаптирано мляко до устната кухина. Освен това техният сфинктер, между хранопровода и стомаха, е с по-слаб тонус в началото, след което постепенно узрява и се затваря плътно. Но до израстването на този период също е налице повишена склонност към рефлукс.


Рефлуксът при новородени и бебета, заедно със запека и коликите, се причисляват към групата на т. нар. функционални разстройства, които с времето се израстват и се смятат за физиологични.В малък процент от случаите те остават за по-дълъг период от време и могат да се дължат на други подлежащи причини.


Важно е да се отбележи, че при връщането на мляко по дължината на хранопровода може да е налице дразнене на разполагащия се блуждаещ нерв. Най-честият симптом е проявата на хълцане, поради стимулиране на диафрагмата. Това е показателно, когато няма връщане на мляко в устната кухина, но все пак има връщане до част от хранопровода.


При някои новородени или бебета може да е налице връщане на мляко след дори всяко хранене. В тези случаи, за да може да се осигури максимален комфорт се прилагат някои прийоми. Един от тях е поставянето на възглавница под матрака, където е разположена главата на новороденото или бебето. В специализираните магазини се продават подобни пособия, но и в домашни условия могат да се използват хавлии, например. Важно е да се отбележи, че градусите, които се изискват за ъгъл на повдигане варират между 15 и 25. По-малките или съответно по-големите ъгли, под които се поставят тези възглавници могат да доведат съответно до непостигане на ефект или допълнителен дискомфорт.


Важно е оригването след всяко хранене, особено при новородени и бебета с рефлукс. Причината е, че задържания въздух в стомаха допълнително спомага за по-лесното връщане, тъй като повишава вътрестомашното налягане и съответно натиска върху сфинктера между стомаха и хранопровода.


Дори някои специалисти препоръчват при новородените и бебетата с персистиращ рефлукс да се дава половината доза от млякото или кърмата, след което да бъде оригнато и храненето да продължи с останалата част от порцията. При кърмещите майки това би било по-трудно да бъде преценена половината от приетата порция, но може да прекъснат храненето, за да извършат и междинно оригване.


Не на последно място решение са и някои специални формули млека, които имат за цел задържане на съдържимото – обикновено се сгъстяват адаптираните млека с брашно от рожков, но е важно да се отбележи, че при тези формули е необходим и по-голям размер на дупката на биберона, за да може да се осъществи по-лесно засукване.


Важно е преминаването към подобни формули да бъде консултирано с педиатър, поради факта, че по-гъстата консистенция може да доведе до забавяне на пасажа на храната и съответно проявата на запек. Освен това забавеното изпразване на стомаха оказва допълнително налягане върху недостатъчно зрелия сфинктер.


Други полезни съвети са пелените и дрехите около корема да не бъдат прекалено стегнати, за да не се оказва допълнителен натиск. Освен това храненето трябва да бъде в тиха и спокойна обстановка при възможност, както и новороденото или бебето да не се насилва да приеме цялото съдържание на бутилката или повече от кърмата.