Посещенията при новородено задължително трябва да се обсъдят с родителите. Имайте предвид, че първите дни след изписването от болницата, са стресови за родителите и посещения от приятели могат да им бъдат само в тежест. За това изчакайте да мине поне месец и след това ги питайте дали и как искат да се срещнете – да отидете в дома им или да се видите в някой парк. Ако родителите не са ви казали строги правила, които да следвате при посещението си, спазвайте общовалидните.

 

Преди общите правила е добре да се знае, че в днешните условия на пандемия не са препоръчителни посещенията при новородени и малки деца. Ако се срещнете навън, спазвайте дистанция и не пипайте бебето или количката/кошчето, в което се намира.


 

Първо и основно правило – при новородено ходят само здрави хора. Дори минимално неразположение за един възрастен, може да предизвика голям дискомфорт при бебето. За това, бъдете внимателни. Друго основно правило е при посещението си при бебето да бъдете с чисти дрехи и задължително да си измиете ръцете като влезете в дома на семейството. Не се обиждайте от тези изисквания на семейството, това е за доброто на мъничета, а майката и бащата искат най-доброто за него.

 

В никакъв случай не целувайте бебето! Бебетата са мънички и толкова сладки и е разбираемо да искате да ги обсипете с целувки, но не го правете. Човешката уста е пълна с бактерии, които могат да се опасни за здравето на бебето. През първите месеци, дори майката и бащата се въздържат от целувките по лицето.

 

Не давайте непоискани съвети за отглеждането на бебето. Не обсъждайте, критикувайте или съветвайте майката как да храни детето, дали го кърми, как е протекло раждането, как го мие, къпе и т.н. Това са решения изцяло на родителите. Не критикувайте майката, че прекалено много се притеснява за детето или прекалено много го пази или обратният вариант, че не го пази достатъчно. Всички родители имат своя концепция за отглеждане на детето си и всяка чужда намеса и неоснователна.

 

Задължително се консултирайте с родителите какъв подарък да вземете за бебето. Попитайте ги дали имат нужда от дрешки, аксесоари, играчки, козметика и т.н. Само така можете да бъдете сигурни, че ще бъдете полезни за семейството на новороденото.