Най-проблемен момент за родителите, поради това, че би страдал и техния сън, е честотата на нощните събуждания при новороденото и бебето. От раждането до шестмесечна възраст обикновено събужданията през нощта са в рамките на 2-3. След навършване на 6 месеца, обикновено буденето нощем е до веднъж, по-рядко и два пъти. Често тези събуждания могат въобще да не бъдат и отчетени от родителите с по-дълбок сън, а и не представляват събуждане поради някаква нужда, след което бебето сравнително бързо преминава в следваща фаза на съня.


От раждането до 6-месечна възраст нороденото и бебето спи между 14-18 часа на денонощие, а между 6 месеца и 2 години този период възлиза на около 12-14 часа.


Важно е да се отбележи, че в по-голяма степен сънят на бебето се определя от самия му темперамент, отколкото от способността на родителите да се грижат за него. Това е важно, тъй като голяма част от родителите започват да се обвиняват, че не правят нещата правилно, а това в никакъв случай не е така.Даването на по-голямо количество твърда храна след започване на захранването може да доведе до прекъсване на продължителния сън, затова не се препоръчва това да се прави непосредствено преди хранене.


Основна ръководна „звезда“ в изграждането на добри навици на сън при бебето е създаване на сигурна и спокойна среда в дома, която да позволи постепенно навлизане във отделните фази на съня. Изпълняването на ритуали е чудесен елемент – четене на книга преди лягане, вземане на баня и други.


Възрастта, след която бебето започва да спи цяла нощ и без да се буди – силно варира. В някои случаи може само заспиването да бъде проблем, след което да спят дълго и спокойно.


С постепенния растеж продължителността на фазите на дълбок сън се увеличава, а лекият – редпективно намалява. Намалява и броят на „уязвимите“ моменти, при които събуждането е много лесно. Когато сънят на бебето започне да се доближава до този на възрастен, той е достигнал т. нар. сънна зрялост.


Но дори и достигната тази зрялост може да бъде нарушена от физически фактори като наличие на хрема, растеж на зъбите, дори страх от раздяла с родителите за през нощта.


Създаването на навици може да протече дори само в рамктие на една седмица. Така ако се чувствате най-уморени около 11 и 16 часа, може да лягате в тези часове и да спите заедно с бебето. Достатъчно е да се прави в продължение на поне 7 дни и то постепенно ще свикне. По-добре е да спите, а не да се изкушавате да свършите нещо, което е останало да свършите. Бебета, които имат по-стабилен режим през деня, спят и по-продължително през нощта.


Развиващият се мозък на бебето е като компютър – той съхранява хиляди схеми на последователни действия, които след това се превръщат в устойчиви поведенчески модели. Когато бебета „схване“, че започва ритуалът по заспиване, то вече е „програмирано“ за това, че ще завърши със заспиване. Тази схема на асоциации е важна и за последващото му развитие.


Масажът и топлата баня са чудесен вариант за отпускане на напрегнатата и изморена мускулатура, както и на активно работещото съзнание.


Гушкането преди сън също има своето важно място. В някои случаи бебето иска да спи, но не иска да бъде разделяно от родителите и да остане само. Поради тази причина люлеенето, носенето и кърменето му помагат да се унесе, след което може да го оставите в креватчето.


Ако сте опитали много неща и те отново не помагат, то може да пробвате с креватче на колела. Непрекъснатото движение е най-добрият начин да се унесе. В някои случаи дори на родители се налага да карат с колата бебето, за да заспи.


Храненето на бебето често през деня е изключително важно, както и да не пропускате хранене. В някои случаи, когато са улисани в игра, те забравят да се хранят, но след това през нощта започват да наваксват, което ще разбие както вашия, така и техния сън.


Източник:

Тhe Baby Book, William Sears, Martha Sears