Физическото развитие на бебето се оценява също по времето и последователността на пробиване на зъбите. Броят на зъбите на бебето до края на втората годинка се определя като от възрастта в месеци се извади 4. Разбира се, това е ориентировъчна информация. При някои деца зъбките поникват много рано, при други по-късно. За пробили се смятат зъби в различни стадии: от показването на режещия край на зъбчето над венеца до изцяло порасналия зъб.

 

Най-често зъбите пробиват по двойки. Обикновено първи се появяват двата долни резеца. Резци са предните осем зъба, които имат остри краища. Те са четири на горната и четири на долната челюст. След това пробиват четирите горни резеца. След тях се появяват още два долни резеца. Обикновено при момиченцата зъбите порастват по-рано, отколкото при момченцата. Всичките зъби поникват между края на втората и средата на третата годинка. Тогава детето има 20 млечни зъба.


 

Пробиването на зъбите често е придружено с дискомфорт, който може да се изразява с нарушения на съня, често будене, плач по време на сън, обилно отделяне на слюнка. А това може да е причина за поява на обрив и дразнене около устата. Много често дентацията е придружена от кашлица, която се дължи на обилното слюноотделяне. Възможно е да се появят редки изпражнения, дори диария.

 

Не е изключена и поява на обрив и зачервяване в областта на ануса. В такъв случай избягвайте мокрите кърпи и сменяйте пелените на по-кратък интервал. Един от най-неприятните симптоми, причинен от никнещите зъбки, е повишаване на температурата.

 

Щом бебето започне да лапа всичко много усърдно, то първите зъбки са на път да пробият. Бебетата усещат силен сърбеж и напрежение във венци, заради които стискат челюсти и пъхат в устата всичко, което им попадне (ръце, играчки, одеяло, дреха, перилата на креватчето, пръста ви, дори гърдите ви. Често се случва бебето да напъха предмета толкова дълбоко в гърлото, че да предизвика рефлекторно повръщане.

 

При много бебета се наблюдава намален апетит и дори отказ от прием на твърда храна. В такива случаи не насилвайте детето да яде и се опитвайте да му предлагате течни храни.