Подсичането се наблюдава често при кърмачетата между 9 и 12-месечна възраст. Обикновено е засегната кожата, която влиза в контакт с пелената. Тя изглежда червена, възпалена. Понякога е суха, друг път влажна, със ситен обрив.


Подсичането изисква предприемане на по-внимателни грижи, тъй като крие опасност от развитие на гъбична или бактериална инфекция.

Тъй като се развива заради поддържана влажна среда се налага по-честа смяна на пелените, ориентиране към такива с по-добри абсорбиращи свойства и нанасяне на средства, които да създадат защитна бариера върху епидермиса.

Препоръчително е при смяна на пелените бебето по-често да се измива на течаща вода и с мек неутрален сапун и се избягват козметични продукти, съдържащи алкохолни съставки, които могат да я раздразнят и изсушат кожата допълнително.

Оставяйте за известно време кожата да диша, като изчакате с поставянето на чистата пелена. След „въздушната баня“ нанесете внимателно крем.

Възможно е склонността към възпаление да се дължи и на по-високата чувствителност на кожата, което е индивидуална особеност. По изключение обривът може да е вследствие на алергична реакция към вещество, с което тя е в контакт. В този случай се говори за алергичен дерматит. Грижите при алергичен дерматит са различни от тези при подсичане и се определят от педиатъра. Обикновено включват смяна на марката пелени, козметичните и миещи средства. Трябва да имате предвид, че в някои случаи чувствителната кожа реагира всеки път при контакт с нова материя или козметика.

NEWS_MORE_BOX

 


В случай, че състоянието на кожата се влоши или подсичането не минава за срок от 3-4 дни е препоръчително да се направи преглед при лекар. Той ще прецени риска от инфекция и предпише подходящите средства за предотвратяването или терапията й. При съмнения за гъбична инфекция се избягва нанасянето на крем върху кожата, тъй като това само ще влоши състоянието й. Когато лекарят е назначил терапевтични средства, по принцип, се преустановява използването на прилаганата до момента козметика.

Най-сигурният начин да се избегне подсичането отново е да се поддържа кожата суха. Прилагането на пудра не помага срещу подсичане, напротив тя по-скоро би го предразположила. Облеклото на бебето също трябва да позволява на кожата да диша и да е съобразено със сезона.