Първа част на материала можете да видите тук

 


Подсечената кожа
Подсичане на кожата на бебето се получава при прегряване. Организмът се опитва да преодолее излишното затопляне чрез отделяне на пот. Поради това че потните  жлези при новороденото са все още несъвършени, потта вместо да се отдели остава в кожата, което причинява раздразнение на устието им и околната кожа. Подсичането наподобява розово-червен обрив по кожата. Понякога се образуват мехурчета пълни с прозрачна течност. Мехурчетата отминават бързо, на тяхно място се образуват корички.Най-засегнатите участъци кожа от подсичане са гънките – на врата, под мишниците, гънките при слабините. В случай, че състоянието не се овладее зачервяването на кожата продължава по гърдите, кожата, гърба, дупето и бедрата. Ако детето се обвива плътно, подсичането може да обхване цялото му тяло.При подсичане бебето е неспокойно и раздразнително.Подсечената кожа изисква поддържане на добра хигиена, за да се избегне  инфектиране с условно-патогенни микрооорганизми. Условно-патогенните микроорганизми естествено се намират по повърхността на кожата на възрастния човек без да му причиняват вреди, тъй като роговият слой не допуса навлизането им в по-вътрешните слоеве. При бебето обаче тези условно-патогенни микроорганизми свободно проникнат дълбоко в кожата. В това число влизат стафилококи, който най-често водят до загнояване на нараняванията на кожата. Особено опасно е възпаляването и загнояването на кожата при тила на бебето.При положение, че кожата не се инфектира, подсичането се преодолява и отминава бързо.Как да се справим с подсичането

  • Регулирайте температурата в стаята на бебето. Тя следва да е не по-висока от 25˚С. Редовно проветрявайте помещението като преди това преместите бебето в друга част на жилището.

 


  • Изберете подходящи ежедневни пелени, чийто вътрешен слой е памучен и "диша". Размерът трябва да съответства на големината на бебето.

 

  • Не обличайте новороденото с прекалено много дрехи. През лятото е достатъчно да е с камизолка и ританки или боди. В по-хладно време се препоръчва долна и горна камизолка сританки или по-плътно боди. Добре е да предвидите защитни ръкавички, за да не се драска бебето по лицето.Пазете детето от прегряване и хипертермия.

 

  • Редовно сменяйте пелените. Детето трябва да се измива след всяко изхождане с топла вода. Трябва да се подсуши внимателно. Добре е да се остави за няколко минути преди да се сложи чистата пелена, за да "подиша" кожата.

 

  • Гънките при слабините следва да се обработят с бебешка пудра или подходящ крем. Те не трябва да съдържат ароматни вещества. Препоръчва се възможно най-прост състав за пудрата, а кремът да съдържа цинк.

 

  • Ако забележите поява на бели връхчето по подсечената кожа, състоянието изискна назначаване на лечение от педиатър.