Дихателните пътища при най-малките (особено във възрастта от 0 до 1 година) са все още много тесни и всяко запушване бързо може да доведе до усложнение. Най-често причина са риновируси, грипният вирус, а през последните две години зачестиха и случаите на коронавирусна инфекция, поради новите щамове.

 

Респираторният синцитиален вирус в тази възраст често води до развитие на бронхиолит, който нерядко налага и болнично лечение. По-тесните дихателни пътища при бебета са причината и излагането на цигарен дим или замърсен въздух да доведат до усложнения при дори леко протичаща респираторна инфекция.Инхалаторите са изключително често използвани в практиката, особено педиатричната, поради трудност в приема на някои медикаменти (големи таблетки), както и неподходящата възраст за даването им (некои лекарствени средства са позволени след 6 и дори 12-годишна възраст).


Инхалацията подпомага отстраняването на натрупания секрет, чрез втечняване, както и облекчава отока по дихателните пътища. Така се улеснява и усвояването на медикаменти за локално лечение на носната лигавица.


Новородените обикновено понасят добре инхалациите, като дори шумът от компресори им влияе като бял шум. За разлика от това след 6-12-месечна възраст, особено ако бебето и малкото дете за първи път правят инхалации е възможно те да се стреснат от шума и да не позволяват поставянето на маска. Подходът на по-късна възраст е комуникация чрез игра или купуване на по-безшумни ултразвукови инхалатори, при които проблем обаче може да бъде правилното и равномерно дозиране, в случай че се прилага и медикамент, освен физиологичен разтвор.


Инхалациите при бебета най-често се препоръчва да бъдат с физиологичен разтвор, като подходящи са и тези с лайка. При по-тежки състояния е възможно да се изпише и медикаментозна инхалация, но под наблюдението на лекар.


При новородени подходящото време за инхалация и докато те се унасят за сън, но не непосредствено след хранене. Важно е да бъдат леко изправени, така че да има възможност за по-доброто разтваряне на белите дробове и съответно въздействие.


Важно е да се има предвид, че някои медикаменти може да провокират кашличен пристъп, а това от своя страна, особено след нахранено може да завърши с повръщане и риск за аспирация на стомашно съдържимо. Поради тази причина най-доброто време за извършване на инхалация е един час преди или един час след хранене.


Използването на етерични масла има и лечебен ефект, а не само симптоматичен. Но твърде малко масла са подходящи на тази ранна възраст, особено за инхалации, поради което е добре отново да се направи след изрично изписване от лекар.


Контейнерът е важно да бъде вертикално изправен, тъй като в протичен случай разпрашаването на активната съставка се компрометира и това може да увеличи времето за инхалация.


Инхалация, която се прави, когато детето плаче значително намалява нейната ефективност, поради което е добре то да бъде спокойно.


Референции:
1. M. Everard, Inhalation therapy for infants, National Library of Medicine
2. W. Sears, M. Sears; The Baby Book.