Развитието на бебето и по-конкретно преминаването от този период към периода на малкото дете е свързан с огромно желание за игри и откриване на непознатия и пълен с изненади свят.


Неизбежен е моментът, в който малкото дете се откъсва от прегръдките и тръгва да изследва „тайните“ на Вселената. Всичко се дължи на усвоената сравнителна независимост в движенията, координацията ръце-очи, двупръстовия захват и синхронната работа на всички сетива.


На първо място е важно да се посочат ефектите на играта върху развитието на детето. Оказва се, че ролята е огромна – като дори и някои неочаквани ефекти се появяват на преден план – като например развитието на фината моторика чрез игри води до развитие и подобряване на речевите възможности.Изследвания в областта показват, че деца, които редовно играят различни игри имат значително по-голям брой невронни връзки – както и науката го е доказала – не обемът на мозъка е толкова важен, а връзките, които се образуват между нервните клетки.


Деца, с които редовно се провеждат различни игри и занимания значително по-лесно се справят с решаването на различни проблеми. За тях дори и игрите могат да бъдат определени като вид проблем, за който те вземат решения, но без да съществува риск при неправилно решение – като например събарянето на кула с части лего, поради неправилно подреждане.


Освен това тези деца имат значително по-добра социализация – по-добро социално включване и адаптивно поведение. Интересен факт, но все още недостатъчно изследван е, че постоянните игри могат да имат въздействие и върху настроението, дори имунната система на детето.


Децата с играта не само придобиват опит, но и се научават да се справят с породили се различни емоции в тях – например гняв, тъга или дори тревожност.


Игра с гравитацията и установяване на нейното съществуване може да бъде изключително занимателна за малкото дете и дори за порастналото бебе на 7-9-месечна възраст. Причината е, че за тях е напълно непонятно как нещо, което те изпускат се озовава на земята. Многократно те имат нужда да хвърлят предмети, с които да установяват тази закономерност, и докато на нас ни се струва нещо съвсем обичайно – за тях е забавление на 100%.


Могат не само да се изпускат предмети, но също така нареждайки на масата карти – да го оставяте то да ги бута и по този начин да преоткрива безброй пъти така познатата ни до болка и дори неинтересна гравитация.


Дори и родителите могат да бъдат вид играчка – за бебето дори пръстите на ръцете са нещо интересно – как те могат да осъществяват прехвърляне от една в друга на различни предмети.


Остава въпросът за купчината с играчки, които нарастват с всяко идване на вашите гости, които за първи път виждат бебето, а с реденето на всеки рожден и имен ден те увеличават количеството си до неузнаваемост.


Но истината е, че необходимостта от играчки се ограничава до около 10 на брой. В идеалния случай те трябва да бъдат гумени, по възможност без ръбове, за да бъдат максимално безопасни за детето и несъдържащи опасни токсични вещества – като например някои видове пластмаси.


Подходящият начален набор за 1-2 дрънкалки, които да издават различни звуци, за да може бебето и малкото дете да правят разлика не само по цветове, но да упражняват и своя слух.


Важно е, ако са музикални играчките – да не бъдат светещи, тъй като се води до свръхстимулация, която може да доведе до раздразнение на детето, което не води до нищо градивно в случая.


Приставките за дъвчене върху играчките имат важно значение, за да може да се подсигури нуждата от чесане на венците в местата на появяващите се зъби. Процес, който може да бъде много мъчителен, а разчесването води до облекчение.
Играчките за дърпане и бутане се препоръчват около края на първата година и началото на втората.


Основната причина за нуждата от малко играчки е, че в противен случай детето или бебето не могат да се съсредоточат и в крайнa сметка усилията ни биха останали безрезултатни. Все пак не пречи играчките да бъдат редувани, така и познатите за него – след 1-2 дни ще водят отново до изключителна стимулация, тъй като ги забравят бързо и ги приемат за съвсем нови и интересни.


Библиография:
1.    M. Sears, W. Sears; The Baby Book
2.    Kenneth R.; The Importance of Play in Promoting Healthy Child Development and Maintaining Strong Parent-Child Bonds; Pediatrics; 2007

 

На 16 октомври на Форум бременност и детско здраве може да чуете на живо водещи медицински специалисти, които ще коментират актуални и важни теми, свързани с раждането, бременността, майчиното и детско здраве. За повече информацията и за да проследите на живо събитието, регистрирайте се на на Investor Media PRO