Децата са неизчерпаем източник на енергия. Те са в постоянно движение и търсене на нови вълнуващи игри. Ние като родители можем да помогнем на малките изследователи да научат повече и да прекарваме забавно времето си заедно.

 

Направете си свои колекции. Не е необходимо да колекционирате скъпи играчки или порцеланови формички. Можете да си направите колекции от различни видове капачки – големи, малки, цветни, дълбоки, плитки и т.н. Можете да съберете различни видове лъжици, платове и т.н. Тази игра ще развие много умения на детето – подреждане по големина, цвят, материя и т.н. И най-хубавото на играта е, че можете да я играете навсякъде.


 

Превърнете играта с храната в контролиран процес. Кое 2-годишно дете не обожава да играе с храна, да се цапа и да разлива. Можете да направите тези забавления малко по-контролирани и по-малко цапащи. Така например можем да накараме малкия пакостник да събира разпилените трохички в купа и да си направите състезание кой ще събере повече. Броенето на разхвърляните зърна грозде по пода може да стане интересна и забавна игра.

 

Игри в банята. Повечето деца обожават да играят с вода. Направете къпането ритуал и забавна игра. Сложете цветна пяна в коритото или ваната, за да стане тя по-интересна. В интернет могат да се намерят различни забавления за банята като например маркери за вана. Повечето от тях могат да се използват за рисуване по ваната или по тялото. Те са безопасни, лесно се почистват и са толкова забавни.

 

Пясъчни забавления. Пясъкът е друга страст на децата. Ако разполагате с двор или по-голяма тераса, не се колебайте да направите импровизиран пясъчник на дребосъчето. Правете заедно формички, замъци, торти и супа от пясък. С пясъчните фигурки можете да научите детето да разпознава формите и след това с удоволствие да ги разруши.

 

Балончета. Купете смес за балончета или направете вкъщи и веселбата може да започне. Децата се радват много на фееричните балончета. Обичат да ги гонят и да ги пукат. С тази игра можете да научите детето да духа с уста и да прави свои собствени балони. А можете да намерите и пистолет за балончета и да танцувате заедно под дъжд от цветни балони.