Почивка на море или планина с бебето – мисията е възможна. Важно е обаче да сте подготвени за потенциалните опасности и заболявания, с които може да се сблъскате. Така ще реагирате своевременно.

 

Някои проблеми, които могат да настъпят по време на една почивка, са: слънчево изгаряне, вирусна инфекция на горните дихатени пътища, ухапвания от насекоми, стомашно-чревни инфекции, травми и наранявания


 

Ето какво трябва да бъде съдържанието на аптечката при пътуване с бебе:

 

  • Слънцезащитен крем и мехлем за изгаряния. По принцип не се препоръчва излагането на бебето на директна слънчева светлина, особено преди да навърши 6 месеца. Причината е, че кожата му е много нежна и много бързо могат да настъпят обширни слънчеви изгаряния.

Дори да е на сянка, използването на слънцезащитен крем върху откритите части на кожата е задължително.  Нанасяйте го поне 30 минути преди да отидете на плажа, а когато сте на плаж, бебето задължително трябва да стои под чадъра на сянка. На главата слагайте шапка, която да покрива вратлето и ушите. След плаж хидратирайте кожата с крем. Ако се получи изгаряне, използвайте специални мехлеми срещу изгаряне. Те могат да се купят от всяка аптека. 

  • Атипиретици. Задължително в аптечката трябва да има сироп или свещички за понижаване на температурата – парацетамол или ибупрофен. Те могат да влязат в употреба и при болки, свързани с никненето на зъбите. Дозировката им зависи от възрастта и килограмите на бебето. Обикновено тя е упомената в листовката или на кутията. 
  • Репелент срещу насекоми. Той трябва да е специално предназначен за бебета и да не съдържа алергени. Нанесете върху откритите части на кожата, особено вечер при излизане на разходка. За през нощта могат да се използват също различни средства за справяне с комарите. При ухапване от комар може да нанесете локален антихистамин за кожно приложение, с цел намаляване на сърбежа. 
  • Рехидратиращи разтвори, пробиотик. По принцип през лятото са по-чести инфекциите на стомашно-чревния тракт, затова в аптечката трябва да имате средства за справяне с този проблем. Против повръщане има някои хомеопатични медикаменти, които могат да се използват под формата на капки или свещички.

За рехидратация използвайте специалните разтвори, одобрени от СЗО, които съдържат и необходимите соли, а не само чиста вода. За диария може да се приложи пробиотик, рацекадотрил, диосмектит и други. Избягвайте даването на медикаменти за повръщане, предназначени за възрастни (например метоклопрамид), както и антимотилитетни медикаменти за диария (например лоперамид). 

  • Дезинфекционен разтвор, превързочни материали. При малките деца често се случват травми и повърхностни наранявания на кожата. В тези случаи мястото трябва да се обработи с дезинфекционен разтвор – кислородна вода, риванол. Отгоре може да се сложи лепенка или да се остави свободно (в зависимост от вида на нараняването). 
  • Дезинфектант за ръце. Спазването на добра хигиена е от първостепенно значение за предпазване от инфекции (най-вече стомашно-чревни). Задължително дезинфекцирайте ръцете на детето след позлване на тоалетна и преди хранене. Ако не може да ги измиете с вода и сапун, то дезинфектантите са също добър вариант. 

Ако бебето е под 6-месечна възраст е добре преди да предприемете самолечение да потърсите лекарска помощ наблизо. Клиничната картина при децата се променя много бързо, съответно те могат за часове да се влошат, особено ако са налице многократни повръщания и диария. Тогава съществува риск от бързо обезводняване на кърмачето. Тъй като най-чести са ротавирусните инфекции, е добре детето да е завършило курса с ротавирусната ваксинация. Така то ще бъде защитено.