Често обсъждана тема в кабинета на педиатъра и голяма част от форумите. Пазарът, освен това предлага и редица продукти за почистване на секретите, както и уреди за бързото им „евакуиране“. Но колко често реално се налага да се почиства носът на бебето и трябва ли да започваме още от периода на новороденото?


Според повечето педиатри е необходимо почистване само при нужда или поне през ден. Причината е, че честото почистване може да доведе до дразнене на лигавицата при част от бебетата. Почистването може да започва още от възраст 0+ или тази на новородено.


В началото почистването е съвсем лесно, тъй като няма особена съпротива, но в рамките на 4-5 месеци това се променя значително. Бебето започва да хваща ръката Ви и да се дърпа, тъй като развива рефлекси, че тази процедура може да не е от най-любимите му.Вероятно сте забелязала, че бебето киха често. Кихането е един от начините детето да изчисти носа си естествено. Назалните проходи на бебетата са малки и съответно лесно се запушват от прах, власинки от дрехи, козина на домашни любимци или други замърсявания във въздуха. 


Децата под годинка често страдат от запушен нос. Важно е да се отбележи, че основно значение има цветът на секрета. Ако той е бял или прозрачен не е налице някакъв проблем. Но при промяна – жълт, зелен или с жилки кръв е добре да се направи и микробиологично изследване, за да се установи дали се касае за наличие на бактериална инфекция.


Най-честите причини за запушен нос са цигарен дим, дим от ароматни свещи или пръчици. Освен това наличие на домашен прах, козина от домашни любимци или текстил от плюшени играчки при недостатъчно често почистване. Не се препоръчва използването на парфюми, спрейове за коса, емулсии или бои около леглото на новороденото или бебето.


Запушен нос още причиняват вирусните и бактериалните инфекции, алергиите, както и нарушенията във вътрешната структура на носа – например изкривената носна преграда.


Обикновено още преди раждането родителите са прочели куп информация за това как трябва да се грижат за бебешката кожа, за къпането и храненето. Но често почистване на носа се подценява и грижата за него се учи „в движение“.


Независимо дали използвате физиологичен разтвор, преварена вода или спрей с морски соли, основно значение има начина на почистване. Педиатрите препоръчват новороденото или бебето да се поставя легнало по гръб и ако е възможно с леко наклонена глава назад. След това във всяка ноздра се поставят по 1-2 капки от разтвора.


Възможно е непосредствено след това да последва кихане, с което всичко от носа да се изкара. Но в повечето случаи се налага допълнително помощ. При обръщането по корем за една минути се отделят естествено голяма част от секрети. Останалите могат да бъдат издърпани чрез помпичка или с клечка за уши.


Специално пригодени аспиратори позволяват добро и безопасно почистване на тесните ноздри. При моделите, които са с помпа е необходимо след стискането до край на помпата да се задържи накрайникът в ноздрата и балонът да се отпуска постепенно, за да се изтегли максимално количество секрет. Може да се повтори 2-3 пъти за всяка ноздра изпомпването.


Използването да физиологичен разтвор или друг, според избора и на педиатъра, е от значение, тъй като по този начин се размеква излишния секрет и много по-лесно може да бъде отделен.


Овлажненият въздух също улеснява дишането на бебето, особено през зимните месеци. Дори и да не разполагате с овлажнител под ръка е достатъчно поставянето на купичка с гореща вода, която да се изпарява в стаята.


Друг вариант е да се влезе с бебето в банята и от парата да се омекоти събраният секрет. Парата помага за прочистването на дихателните пътища и втечняване на назалния секрет.

 

Библиография:

The Baby Book, William Sears, Martha Sears