Петя Запрянова работи като акушерка в АГ клиника на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Старша акушерка е на родилното отделение.
В практиката си активно подкрепя и мотивира родилките да кърмят. Благодарение на съветите ѝ жените преодоляват успешно трудностите, които срещат при кърменето.
Петя Запрянова е консултант по кърмене към Национална асоциация "Подкрепа за кърмене". Инструктор е в Училище за бъдещи родители "Вълшебно начало" в ДКЦ-2 в Пловдив, където също провежда лекции за кърмене и подготовка за раждането.
Член  е на УС на  Алианс на българските акушерки и участва активно във всички мероприятния на организацията.
През  2013 г.  Петя Запрянова е удостоена с приза „Акушерка на годината – 2013” на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ)  в категория „Ръководител по здравни грижи”. 
Има завършена магистратура по „Управление на здравните грижи“.
Петя Запрянова е един от лекторите на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе тази неделя в Пловдив.


 - Защо кърмата не тръгва спонтанно след раждането? Колко време е необходимо, за да се получава спонтанно тръгване на кърмата?

 


 По време на цялата  бременността хормонът прогестерон се грижи да потиска потичането на кърмата. След приключването на третата фаза от раждането – с отделянето на плацентата нивата на образувания от нея прогестерон спадат драстично.Тогава идва времето за изява на друг хормон, а именно пролактина, който е отговорен за синтеза на млякото в гърдите. Това отнема време в рамките на 48 – 72 часа, като през това време от гърдите се отделя оскъдно количество коластра, която постепенно се увеличава.

Коластрата е първото мляко на бебето: най-ценната храна, която то ще приеме през живота си, макар и съвсем малко като количество. Постепенно в следващите дни сучещото бебе и хормоналните промени в организма на майката водят до слизане първо на преходно мляко към 5-7 ден, а след това и на зрялото мляко.

 

За тръгването на кърмата е необходимо бебето да даде тон, т. е необходима е стимулация на гърдите със сукане, за да се подаде сигнал в мозъка: ,,Бебето е вече родено, произвоството на кърма започва.’’.


Забавяне в „слизането“ на кърмата може да има по различни причини – най-простата от тях е липса на стимулация в първите 2-3 дни заради оперативно раждане, раздяла на майката и бебето или след тежко и продължително раждане. Когато не е започнало редовно изцеждане още в първите часове след раждането, нивата на пролактина спадат и е възможно да се получи забавяне на процеса.

 

 - Много въпроси измъчват младата майка. Едни от тях са: Защо кърмата е толкова малко в началото? Бебето ми не остава ли гладно? Как да разбера, че го кърмя достатъчно?

 

Всяка майка си задава тези въпроси и се тревожи дали детето ѝ се храни достатъчно. Нормално е да си задавате този въпрос и да се притеснявате, но знайте, че ако спазвате принципите на изключителното кърмене на поискване няма начин тялото ви да не образува достатъчно кърма, за да задоволи нуждите на бебето.

 

Добре е да знаете,че малкото количество коластра, които гърдите ви произвеждат през първите дни след раждането са напълно достатъчни да задоволят хранителните нужди на бебето и изкуствено дохранване с адаптирани формули е излишно и ненужно.

Понякога е трудно е да се доверим на природата, особено когато няма как да измерим какво количество кърма излиза от гърдите ни на всяко хранене. Някои майки, водени от тези свои тревоги решават да изцеждат кърмата и да я дават на бебето от шише, за да виждат колко изяжда.

 

Това обаче не е добра идея, защото свикне ли бебето да се храни от шише, може да откаже да се храни от гърда в последствие и вие ще трябва постоянно да цедите кърма и да храните от шише, което е много изморително и трудоемко занимание. Освен това цеденето, независимо дали ръчно или с помпа не е толкова ефективно като бебешкото сучене, поради недостатъчна стимулацията на гърдите и в резултат на това кърмата започва да намалява.


Моят съвет е да кърмите на поискване, т. е. всеки път, когато бебето даде признаци за глад, да го оставяте да суче толкова, колкото то иска, да не правите дълги нощни паузи, и да не давате на бебето никакви други храни и течности през първите месеци от живота му.


За да сте спокойни относно храненето на новороденото е добре в първите седмици след раждането да наблюдавате следното:

 

  1. Външният вид на бебето – добре нахраненото бебе спи спокойно, събужда се когато огладнее и плаче със силен глас
  2. Колко дълги паузи прави бебето между храненията? Нормално през първия месец бебето суче през 1,5 – 3 часа, което прави средно между 8 и 12 кърмения на денонощие. Периоди под 1 час и над 4 часа сън не е добре/
  3. Колко пълни памперса има за денонощието?

Защото памперсите са надежден критерий за това, че бебето се храни добре, отделя отпадни продукти и това означава, че расте и се развива правилно. Например:

  • 1. ден след раждането – поне 1 напишкан памперс и 1-2 наакани (черни или тъмно зелени)
  • 2. ден след раждането – поне 2 напишкани памперса и 1-2 наакани (черни или тъмно зелени);
  • 3. ден след раждането – поне 3 напишкани памперса и 2-3 наакани (кафяви, зелени или жълти);
  • 4. ден след раждането – поне 4 напишкани памперса и 2-3 наакани (кафяви, зелени или жълти);
  • 5. ден – 7ми ден след раждането – поне 5 напишкани памперса и 2-3 наакани (кафяви, зелени или жълти);
  • от 8. ден до 30. ден след раждането – поне 6 обилно напишкани памперса и 1-3 обилно наакани (жълти)

4. Колко наддава на тегло?

 

Наддаването на тегло е другият важен критерий, който майките трябва да следят, за да са сигурни, че бебетата им се хранят добре.
Повечето новородени губят 5% – 7% от първоначалното си тегло при раждане през първите 3-4 дни след раждането. Задържат малко и след това започват да наддават и 2-3 седмици след раждането е нормално бебето да си е възвърнало теглото от раждането. В края на първия месец повечето новородени наддават между 500 и 1200 г или средно бебето трябва да наддава с 100 – 250 г на седмица.

 

Единствено честото кърмене може да гарантира редовно и постоянно количество на произвежданата кърма и сито и доволно бебе, което расте здраво и щастливо. Водете се от майчиния си инстинкт, а не от показанията на кантара, часовника и мерителните деления на бебешките шишета. Всяко бебе се развива със свои индивидуални темпове и това, което трябва да следите в отглеждането на детето е дали то е спокойно, доволно и здраво и ако това е така значи храната, която получава е добра по състав и достатъчна по количество и не трябва да се притеснявате.

 

 -Защо гърдите болят?
В първите дни, зърната често са чувствителни и понякога болезнени. Тази свръхчувствителност е съвсем нормална.Тя е по-осезаема в първите 3 дни, но обикновено отслабва след седмица. Причината за болка може да бъде най-често неправилно поставяне на гърдата и неправилно засукване от страна на бебето.


За правилно засмукване бебето трябва да отвори широко устичка и да поеме колкото е възможно по-голяма част от ареолата.
Друга причина за болка могат да бъдат: разранени зърна - рагади, препълнени гърди, запушени млечни канали.

 

При някои майки гърдите се втвърдяват още на следващия ден след раждането, независимо от това дали бебето е поставено на гърда, и може да са изключително напрегнати и много болезнени. Това патологично препълване най-често не е вследствие на голямо количество мляко, а вследствие на натрупване на голямо количество течности в тъканите. 

 

Особено чести са тези проблеми при майки, които са получили голямо количество вливания на течности по време на раждането, както и при майки, които са били с прееклампсия. Резултатите от това препълване са същите, както и при физиологично напрегнатите гърди – твърди и болезнени гърди, изгубващи се зърна и бебе, което не успява да засуче добре или хапе само зърното.

 

 - Кои са критичните моменти при кърменето? Защо?


Критичните моменти са няколко и първият от тях е към третия ден. Слизането на млякото се характеризира с увеличено кръвоснабдяване, разширяване на млечните каналчета, затопляне на гърдите и усещането за тежест, напрежение, подуване и препълване на гърдите. Препълването на гърдите е много неприятно и болезнено и за това най-добре се постарайте  да не го допуснете!

 

Когато гърдите са препълнени и болят, а при изцеждане не излиза нищо или само капки, майките са притеснени и отчаяни и са на крачка да се разделят с кърменето. Тук те имат нужда от помощ и подкрепа и трябва да знаят, че този проблем е преодолим с малко повече усилие и упоритост.

 

Трябва да се евакуира млякото от гърдата. Силният оток на гърдата трябва да се намали, за да може млякото да започне да тече млякото се слага студен компрес за около 20 минути. Затова е важно наред с намаляването на подуването да дадем възможност за оттичане и на лимфните пътища, за което лежането по гръб със студения компрес помага.

 

След това е добре да се приложи похвата омекотяване с обратен натиск. За да си помогнете, е достатъчно да легнете по гръб и с върховете на пръстите да натискате плавно към гръдния кош ареолата в областта около зърното.

 

После може да се наложи изцеждането, което първоначално да е на ръка, докато се отстрани известно количество мляко и докато започне да тече по-лесно кърмата. Чак след това идва ролята на бебето – или на помпата.

 

Друг критичен период е около 20-ия ден, когато най-често се случва запушени млечни канали. Но и този проблем също се преодолява с  правилен подход и бързи и адекватни мерки в рамките на 24 -36 часа.

 

Повече от Петя Запрянова за кърменето можете да научите, ако посетите Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе тази неделя в Пловдив