Докато в началните месеци сякаш развитието се състои основно в наддаване на килограми и порастване на дължина, то след 4 месец настъпват редица промени във физическото развитие, които благодарение на гимнастиката и масажите, които започват в периода на новороденото, се стимулират допълнително.


През 4 месец от развитието на детето нервната система се развива с изключително забързани темпове. Затова се препоръчва и активно трениране с показване на ярки играчки, които да движите плавно встрани. Това е и времето, през което най-рано се очаква проява на способността за хващане на предметите, които представляват интерес за бебето. Някои дори се научават да се въртят от корем по гръб и обратно. Което от своя страна е червена светлина вече да не бъдат оставяни без надзор на леглото или повивалника.


На 5 месеца бебето посяга и взема интересуващите го предмети активно. То ги изучава и опитва на вкус. При някои дори се наблюдават наченки на пълзене по корем. Като начало те заемат легнала позиция, а след това започват да се оттласкват от повърхността със стъпалата си. На помощ идват и ръцете, които се движат напред. Не е изключено да забележите как бебето се придвижва назад – това е обичайната посока, която овладяват.Сред интересните открития за бебето през 6 месец е играта с падащи предмети. Тялото му започва да се подготвя да седи и да пълзи. То се учи да прехвърля играчки от едната си ръка в другата. Много деца вече умеят да повдигат корема си от повърхността, на която лежат. Така те застават на четири крака. Можете да стимулирате физическото развитие с помощта на интересна играчка. Целта е детето да се добере до нея, придвижвайки се по пода. Освен това, за да облекчите процеса, сложете бебето близо до стена. Така ще може да се оттласне от нея и да достигне играчката.


Много бебета на възраст от 7 месеца започват да усвояват навика да пълзят. Затова се погрижете край него да няма опасни предмети. Имайте предвид, че има и случаи, в които някои не бързат да опознават пространството край себе си, а предпочитат да седят. Това в никакъв случай не означава, че бебето е със забавено развитие.


На 8 месеца голяма част от бебетата  вече самостоятелно седят. Те дори нямат нужда от опора, за да пазят равновесие. Особено активните могат дори да се изправят в леглото си. В такива моменти не е изключено бебето да привлече внимание на родителите си, тъй като му трябва помощ, за да се върне в изходно положение.


През 9 месец от развитието на бебето то започва да улавя и малки предмети или парченца храна. Това умение е изключително важно постижение и прави изучаването на света още по-лесно. Освен това усъвършенстването на фината моторика влияе благотворно върху развитието и на речта. През деветия месец детето усвоява и движението с показалеца.


През десети месец почти всички бебета са се научили да пълзят. Много дори умеят да стават прави, използвайки опора за поддръжка. Има и такива, които са усвоили ходенето покрай дивана или масата. Неголяма част са онези, които вече ходят самостоятелно. Добре е бебето да бъде оставяно да ходи на бос крак, за да се тренират и мускулите на свода, което е профилактика на плоскостъпието.


Ако сте забелязали, че бебето все още не успява да седи самостоятелно е добре да се обърнете към педиатъра за допълнителен преглед.


На 11 месеца бебето умее, докато стои право, да държи предмет в ръката си. Много дори прохождат самостоятелно или държейки се за ръката на някой по-голям. Възможно е да се качват по столове, легла и други по-обемни предмети вкъщи.


Към края на дванадесетия месец много бебета вече умело ходят. Не са малко обаче и връстниците им, които все още не искат да пуснат ръката на човека, който ги води. Смята се, че в рамките на нормалното е едно дете да ходи самостоятелно в периода между 9-ия и 16-ия месец от живота си. Тук роля може да изиграе и темпераментът.


Библиография:
1.    The Baby Book; William Sears, Martha Sears
2.    https://www.healthyfamiliesbc.ca/home/articles/babies-physical-development-0-6-months