В последните близо 20 години в употреба навлизат еднократните бебешки пелени.Те почти изцяло заместват остарялата вече техника с повиването на бебето и изпъване на крачетата. Тази техника е напълно нефизиологична и доказано вредна за детето. Причината е, че бебето се ражда с повишен тонус на флексорните мускули на крачетата – тези, които държат крачетата свити в коленните и тазобедрени стави.

 

Изпъването на крачетата в такава нефизиологична позиция довежда до нарушаване функцията на ставите, особено на тазобедрените. Така се създава предпоставка за луксация или сублуксация на тазобедрените стави, което може да има дългосрочни последици за развитието на опорно-двигателния апарат, структурата на тялото, походката и други. Затова методът с повиването и изпъването на краката към днешния момент е до голяма степен отречен. При памперсите за еднократна и многократна употреба този проблем е избегнат. Освен, че са много удобни за родителите, те придържат крачетата във физиологината позиция и така намаляват риска за луксация на ставите. 

 

Като начало трябва да прецените дали ще използвате памперси за многократна употреба или такива за еднократна. Начинът на употреба е общо взето еднакъв. Използването на пелени за многократна употреба е по-евтино, а освен това те са и по-екологични, тъй като еднократните памперси се разграждат за около 500 години. 


На пазара има огромно разнообразие от пелени за еднократна употреба. Най-често те са хипоалергични, като има и памперси за по-чувствителна кожа. 


Не се затрупвайте от самото начало с много памперси. От една страна бебето расте много бързо, което налага честа смяна на размерите в първите няколко месеца. От друга страна, кожата на всяко бебе е различна, като може да се окаже чувствителна към някои конкретни пелени и това да наложи смяната им.  


Как се сменя памперс?

1. Подгответе всичко необходимо предварително. Това включва: нов памперс, пелена, мокри кърпички, крем за подсичане.


2. Преди и след смяна на памперса измивайте ръцете си.


3. Добре е бебето да се поставя на непромокаема повърхност, тъй като при отваряне на памперса, по-студеният въздух може да провокира микцията (уринирането). 


4. Почистете бебето с мокри кърпички или измийте дупето под течаща вода. Тук при момичетата е много важно да забърсвате дупето отпред-назад, за да се намали рискът от пренасяне на чревни бактерии от ануса към влагалището и пикочния канал. Старателно почистете всички кожни гънки. 


5. Важно е кожата да е подсушена, особено след измиване с течаща вода, когато по принцип тя се мокри повече. Влажната кожа създава предпоставка за развитие на гъбички, което в комбинация с киселото рН на нежната бебешка кожа, може да доведе до развитие на т.нар. памперс дерматит.


6. Използвайте крем за седалище, особено ако кожата е зачервена или раздразнена. В този случай се нанася плътен слой, който едновременно защитава кожата и я успокоява. 

 

Колко често трябва да се сменя памперсът?

Един от недостатъците на памперсите е, че създават влажна и топла среда, която е идеална за развитие на някои патогенни микроорганизми – например гъбички. Освен това при момичетата се улеснява преминаването на чревни бактерии към влагалището и пикочния канал и развитие на инфекции – вулвовагинит, инфекция на пикочните пътища.


Затова памперсите трябва да се сменят при всяко изхождане по голяма нужда или ако няма такова, на всеки два часа.

Разбира се, през нощта, ако бебето спи и е спокойно, не се препоръчва да го събуждате за смяна на памперса. 

 

Колкото по-рано научите детето да използва гърне и се откажете от памперса, толкова по-добре. Препоръчва се този процес да започне на около 1-годишна възраст.