Дерматитът от пелени е често срещано състояние в кърмаческа възраст. То се характеризира със зачервяване и възпаление на кожата под памперса, като тя става по-твърда, лъскава и може да започне да се олющва. В повечето случаи памперс дерматитът се преодолява с някои прости и лесноизпълними методи.

 

Какви са причините?


Често състоянието се дължи на раздразнение, възпаление или алергия в засегнатата кожа.

 • Раздразнение. Това може да се случи, ако памперсът не се смени в продължение на дълго време. Фекалиите, които са с кисело рН, при продължителен контакт дразнят силно деликатната бебешка кожа.
 • Инфекция. Урината, от своя страна, също променя рН на кожата, като по този начин благоприятства бактериалния растеж. Самите памперси са със стегнати ръбове, така че да не позволяват на урината и фекалиите да излизат извън тях. Това обаче ограничава въздушния поток в тази област и също опосредства поселването с патогенни микроорганизми – бактерии и гъбички.
 • Алергия. Бебетата с по-чувствителна кожа са предразположени към развитие на памперс дерматит. За това допринасят и наличните алергени в кремовете, душ геловете и в самите пелени. Със започване на захранването се променят честотата и консистенцията на изхожданията, поради което в този период оплакванията могат да се обострят.

 

Ако памперс дерматитът се задържа за повече от няколко дни, причината може да бъде гъбична локална инфекция с Candida albicans. Кожата обикновено е зачервена, леко надигната над околната, незасегната област, с наличие на малки червени точки. Обикновено обривът започва от кожните гънки и се разпространява постепенно напред и назад под областта на памперса. Кандидозният памперс дерматит може да се развие при прием на антибиотик от детето или от кърмещата го майка, тъй като той унищожава т.нар. „добри” бактерии.

 

Каква е превенцията и терапията?

За да предпазите детето от развитие на памперс дерматит, е необходимо да поддържате кожата му максимално чиста и подсушена. Ето още няколко съвета:

 • Сменяйте пелените на детето, колкото е възможно по-скоро след изхождане по малка или голяма нужда.
 • Периодично измивайте дупето на бебето, когато сменяте памперсите.
 • Оставете кожата му да изсъхне напълно преди да сложите новата пелена.
 • При подсушаването не търкайте кожата с кърпа, а попивайте водата с леки потупвания на кърпата.
 • Не стягайте памперса прекалено много.
 • Сменайте редовно памперса – най-добре на всеки 2 часа и след всяко изхождане по голяма нужда.
 • Поставяйте успокояващ крем преди да сложите новата пелена.
 • Някои бебета развиват обрив към определен вид пелени. В тези случаи е необходимо те да се заменят с друг вид.
NEWS_MORE_BOX

 

 • Някои експерти съветват детето да прекарва ежедневно по няколко часа без памперс. Така раздразнената кожа може да „диша”. Най-лесно е да поставите бебето да си играе в кошара с водонепромокаеми чаршафи.
 • Кремовете, съдържащи цинков оксид, имат успокояващо действие и могат да са полезни при справяне с памперс дерматита. Те трябва да са равномерно нанесени в плътен слой.

 

Обикновено състоянието преминава за 2-3 дни, изпълнявайки тези „домашни” мерки. В редки случаи може да се задържи по-дълго време.

 

Кога е необходимо да се обърнете към лекар?

Ако обривът не преминава в продължение на няколко дни, ако се влошава или се появят ранички по кожата, е необходимо да се обърнете към лекуващия лекар на детето. Това е необходимо да се направи и ако бебето е много неспокойно, появи се фебрилитет или гнойна секреция от обрива.

 

В зависимост от вида на памперс дерматита педиатърът може да предпише антибиотичен или антимикотичен крем или да препоръча изпълняване на други мероприятия за справяне с проблема. При алергична причина за обрива могат да се предпишат и кортикостероидни кремове. Те, както и останалите лечебни мазила, се използват само върху засегнатата кожа.