Оказва се, че колкото и старателна майка да бъдете, появата на обрив или раздразнена кожа под пелената е нещо съвсем често срещано. Все пак има фактори, които могат да бъдат съблюдавани и избягване с цел да се намали още повече вероятността за проявата на т. нар. памперс дерматит.


Пелените и кожата са в постоянен контакт и съответно е налице триене. Освен това кожата на новородените и бебета е изключително чувствителна, а паралелно с това е с постоянен контакт с урина и изпражнения, в които се съдържат допълнително дразнещи вещества.


Прекомерната влага върху чувствителната кожа е основната причина за обрива от пелените. Тя отнема естественото омазняване и значително увеличава триенето. А веднъж раздразнена кожата – тя спира да бъде толкова добра естествена бариера.При новородените кожните гънки около интимната област са значително повече от тези при възрастни, поради което се търкат една в друга и там най-често кожата става раздразнена.


Но след периода на новороденото, в който най-често се наблюдава памперс дерматитът, следва периодът на захранването, при който промяната в състава на изпражненията може отново да доведе до допълнително раздразнение.


Изследвания показват, че най-малко обриви са налице при бебета, при които памперсите се сменят често, като препоръката е поне 8 пъти на ден. Различните марки могат да влияят различно на кожата, поради което експериментирането за откриване на най-подходящите за Вашето бебе е най-добрият вариант.


Ако се използват пелени за многократна употреба, то някои експерти съветват прибавянето и на минимално количество оцет към водата за изплакване. По този начин се отстраняват всички остатъци от перилен препарат и всякакви дразнители с алкален характер, с които се неутрализират киселините, съдържащите се в оцета.


При усещане за миризма на амоняк и по-напоени пелени е добре да изплакнете с чиста вода, а не само да забърсвате с мокри кърпички. След това важно значение има старателното попиване на влагата. Важно е да няма търкане, а само с потупкващи движения да се попива останалата вода. При твърде голяма чувствителност, дори и от материите за попиване, някои специалисти препоръчват подсушаване със сешоар, но на най-ниска степен – и то от разстояние поне 30 сантиметра.


Т. нар. оставяне на кожата да диша е друга важна препоръка. Върху непромокаема материя се оставя бебето без пелени за поне 5-10 минути преди последващо поставяне на пелени за еднократна или многократна употреба.


Друг вариант е за известно време да се оставят пелените по-хлабави, особено когато все още бебетата не се обръщат и не лазят.


Намаляването на триенето може да се подсигури и с използването на памперси с един размер по-големи. Така кожата ще има по-голяма възможност за излагане на въздух, който отнема натрупаната влага.


Защитните кремове са много добра профилактика при новородени и бебета, които имат склонност към обриви, но в случай, че кожата е спокойна – тези кремове не са толкова задължителен елемент от хигиената при всяка смяна, както се твърдеше преди.

 

Причината е, че те отново допълнително пречат на „дишането“ на кожата и съответно изхвърлянето и на някои токсини от нея.


При поставянето на крема против подсичане е важно той да бъде изключително добре размазан, така че да не оставя следи, дори и ако е на базата на цинков оксид.


Не на последно място е важно да се отбележи, че при захранване и смяна на каквато и да била храна може да се очакват промени и с кожните реакции около ануса. Освен това в този период и малко след това започва растежът на зъбите, които също се отразяват при някои бебета върху изхожданията.


Затова специалистите препоръчват при склонност към обриви да се прилага профилактично защитен крем, когато се въвежда нова храна. Приемът на антибиотици е задължително да бъде придружен и с прием на пробиотични препарати, тъй като вероятността от диария е висока, а тя от своя страна често е съпроводена и с проявата на обрив.


Следва продължение...


Източник:
The Baby Book; Martha Sears, William Sears