Вирджиния Апгар е водещ анестезиолог и пионер в областта на перинаталната медицина. Тя е родена на 7 юни 1909 г. в Ню Джърси. С нейното име се свързва прост и бърз метод за оценка състоянието на новородените. Той се е превърнал в стандарт и наложена практика в родилните отделения по целия свят. Разработен е в началото на 50-те години на миналия век и бързо е внедрен в акушерските практики.

 

Приложението на този метод рязко понижило нивата на детска смъртност и по този начин са поставени основите на неонатологията. Методът представлява оценка на новороденото въз основа на следните признаци: сърдечна дейност, скорост на дишане, мускулен тонус, рефлекси и цвят на кожата. Този метод носи името – метод на Апгар в чест на лекарката. Новороденото се оценява по тези признаци с 0, 1 и 2. Оценката се извършва два пъти – една минута след раждането и след 5 минути повторно. Този метод налага определен стандарт, който се използва, за да се подобряват анестезиологичните, реанимационните и акушерските практики. Този метод е от голямо значение при грижата за новороденото.


 

Семейството на Вирджиния било голямо. Тя е най-малката от трите деца. Всички се занимавали с музика, дори самата Вирджиния свирела на виола. Баща ѝ бил любител астроном, който запалил желанието в нея да се занимава с наука и по-специално с медицина. Още по време на гимназиалното си образование тя е твърдо решена, че ще следва медицина. През 1925 г. била приета в колежа Mount Holyoke. Там тя специализирала зоология и изненадвала обкръжението си с безкрайната енергичност, която притежавала. Изявявала се и в пиеси и рецитали, свирела на виола, пишела за училищния вестник, спортувала. През 1929 г. девойката започва медицинското си образование в Колумбийския университет.

 

По време на цялата си лекарска кариера д-р Апгар публикува повече от 60 научни статии и още много есета в научни журнали. Нейна е и книгата „Добре ли е детето ми?“. Доктор Вирджиния Апгар получава много награди в резултат на всеотдайната си работа. Тя така и не се пенсионира и работи почти до края на живота си. Остава една от бележитите личности на 20-и век, дала много на неонатологията.