Бременността и инфекцията от ковид-19 са две крайно натоварващи организма състояния, които едновременно протичат изключително тежко.

 

За да се определят ефектите на ваксинацията с иРНК ваксини върху кърмещи жени и техните деца, Калифорнийският университет провежда проучване, включващо 180 жени.


 

От декември миналата година са одобрени две нови ваксини, основаващи се на иРНК, за превенция на тежка инфекция със SARS-CoV-2, причиняващ текущата пандемия. Ваксините са одобрени за лица над 16 години, като в момента протичат изследвания за намаляване на изискваната възраст и ваксиниране на по-младото население.

 

Още при началните проучвания на ваксините, над 60% от изследваните кърмещи жени (31) споделят за поява на даден страничен ефект. Информация за странични ефекти при децата не беше регистрирана. Друго проучване проведено в Израел също споделя подобни резултати при над 80 изследвани кърмачки.

 

В текущото проучване на университета в Сан Диего биват изследвани 180 кърмещи жени, живеещи в САЩ и получили и двете дози на едно от двете иРНК ваксини – Пфайзер или Модерна. Проучването започва на 14 декември 2020 г. и приключва на първи февруари 2021 г.

 

Пропорциите на жените споделящи за появата на страничен ефект е сходна с предходните проучвания, като дори честотата на страничните ефекти, асоциирани с конкретна ваксина, остава същата. Учените откриват обаче, че след втората доза от ваксината на Модерна броят на страничните ефекти значително нараства.

 

За симптомите се съобщава след наблюдателен период от 7 дни след всяка от дозите на дадената ваксина. В тези странични ефекти влизат локалните симптоми като болка, зачервяване, подуване и сърбеж, както и системните – треска, отпадналост, мускулни болки, повръщане.

 

За всички от посочените странични ефекти честотата е по-висока при жени, получили втора доза от ваксината на Модерна.

 

Много малък процент от изследваните жени споделят и за краткотрайно намаляване на количеството кърма в периода след ваксинацията. Отново, по-често намаляването се наблюдава при жени с втора доза от ваксината на Модерна. Във всички случаи, количеството на кърмата се нормализира до 72 часа след поставената ваксина без външни интервенции.

 

При децата се наблюдават слаби и редки странични ефекти, които не представляват никаква заплаха.

 

Резултатите от проучването показват, че ваксините са безопасни за кърмещите жени и техните бебета. Ваксинацията на тези жени е важна, тъй като те представляват немалка част от населението и това би подпомогнало намаляването на вирусното разпространение.

 

Проучването може да бъде намерено в Breastfeeding Medicine.

 

Източници:
https://www.news-medical.net/news/20210910/Breastfeeding-women-and-their-babies-the-outcomes-after-mRNA-COVID-19-vaccination.aspx
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/bfm.2021.0169