При бебетата е най-трудно да се разбере мястото на болката. Когато изпитват дискомфорт, те просто плачат. Интуицията, наблюдателността и фактът, че родителят познава най-добре детето си, могат да помогнат за определяне произхода на болката, заедно с опита и познанията на лекаря.

Преди да се развие отитът обикновено детето страда от хрема и кашлица. Температурата е повишена, но особеното в случая е, че тя рязко скача няколко дни след първите симптоми на заболяване, обратно на очакванията за подобряване на състоянието. Обикновено бебето с действията си показва произхода на болката – търка главичка настрани, освен че по необичаен начин е раздразнено и плачливо.

Показател за наличие на здравословен проблем при кърмачето е нежеланието за хранене, в случай на отит обаче това е заради болката, която то изпитва при сукане и преглъщане. Бебето започва да се храни лакомо, а изведнъж спира и плаче – това е сигурен показател за силен дискомфорт.

Отитът е често срещано заболяване при най-малките, особено през зимните месеци, но и в сезона на активно ползване на басейни и излагане на контакти с вода. Причината за развитието му обикновено е комбинация от навлизане на вода в ухото и инфекция. Заразяването може да се дължи и на местни временни взривове на инфекции, засягащи респираторния тракт, спад на имунитета и пр.

При попадането на вода в ухото и възпалителен процес в областта се отделя топлина. Влажната топла среда създава благоприятни условия за растеж на бактериите или вирусите в ухото. От инфекцията се променя налягането, възпалява се тъпанчето. Вследствие на това се повишава телесната температура, като реакция на организма да се справи със заболяването. Състоянието е познато като остър среден отит.

Причина за склонността към отит може да бъде и анатомична особеност на средното ухо за тази възраст, по-къса и по-хоризонтално разположена слухова тръба. Обикновено тази причина се израства, тъй като с развитието на детето тръбата се удължава от 1,25 до 3,8 см и позиционира в по-вертикален наклон. С тази променя намалява и честотата на отита.

При подозрение за болка в ухото най-доброто, което можете да направите за бебето е да го отведете за преглед при педиатъра. В повечето случаи се налага антибиотично лечение, като подобрение на състоянието се наблюдава до 3-4 дни от лечението. Ако формата на заболяването е по-лека, лекарят едва ли ще прибегне до този вид медикаменти. Не се притеснявайте да обсъдите този въпрос с него.

По принцип всяко лекарство може да се поема от дадена възраст. Дори парацетамолът не е безобиден за най-малките. Дали може да дадете такъв на детето също следва да се дискутира със специалиста. Приемът на детска форма на парацетамол е допустима от третия месец след раждането в съответната указана в листовката доза за теглото и възрастта. Лекарството облекчава болката и намалява температурата. Дозите и интервалът от време, на който следва да се приема, се определят от лекаря. Усилията на родителя дори и при това заболяване следва да са насочени към осигуряване на достатъчно прием на течности и избягване на обезводняване на организма.

NEWS_MORE_BOXГнойният секрет от ухото при отит е показател за възпаление на тъпанчето и сигурен симптом за провеждане на по-сериозно лечение. Понякога това може да доведе до силно влошаване на слуха. Среща се в по-редките случаи, при напредване на болестния процес и забавяне на лечението.

За да се предпази бебето от отит трябва да избягвате да го оставяте в хоризонтално положение при контакт с вода. Избягвайте употребата на биберон-залъгалка – обикновено този аксесоар става преносител на вредни микроорганизми или използването му трябва да е ограничено време, със заспиването на бебето го отстранявайте от устата му.

 


Избягвайте тютюнопушенето пред бебето. Напоследък излизат все повече резултати от изследвания, които показват зависимостта между цигарения дим и отита при децата.

 

Казват, че и естественото хранене помага на кърмачетата срещу отит, тъй като предоставя на малкия организъм наготово антитела, които да използва срещу причинителите на инфекции.

 

Друг полезен съвет на специалистите е по-възможност да се въздържате да давате детето в ясла преди навършването му поне на година.