Младите родители прекарват много време, фокусирайки се върху съня на бебето (или липсата му). Всички млади майки се чудят по колко часа на ден трябва да спи едно новородено.


За жалост, няма точен отговор на този въпрос. На много места ще прочетете, че новородените спят между 15 и 20 часа на ден.

 


Новородените бебета спят почти през цялото време – 22-24 часа. През първия месец бебета спят до 20 часа на ден. Но при тях още няма изграден режим за дневен и нощен сън и голяма част от будуването може да бъде през нощта, което създава усещане на родителите, че бебето никога не спи. Между първия и четвъртия месец бебетата спят около 15-16 часа на денонощие като видимо нощния сън се увеличава (поне при някои от тях). До 1 година децата спят около 12 до 15 часа като дневният сън е един или два пъти на ден за по 1-2 часа. След годинка много бебета имат само един дневен сън около 2-3 часа и нощен сън около 10-12 часа.

 

Повечето експерти в областта избягват да дават такива стойности за сън, тъй като те натоварват родителите. Те съветват да не се вглеждате постоянно в часовника, а да се опитате да осигурите най-добрите условия за сън на бебето, само така можете да сте сигурни, че то ще спи колкото му е нужно. Много често в първите седмици най-добрите условия за сън са в прегръдките на мама докато суче. Този режим е труден за майката, но е важен за регулиране на лактацията, бебето знае най-добре.

 

Как да сме сигурни, че бебето спи достатъчно? В много случаи очакванията за сън на родителите са погрешни. Сънят при бебетата и малките деца е доста по-различен от този при възрастните, тъй като те претърпяват огромни промени, докато растат психически и физически.


Честото събуждане през нощта в търсене на храна е абсолютно нормално за малкото бебе. До преди раждането то е било на постоянно хранене, а сега трябва да полага усилия, за да суче. Нощните кърмения са важни за бебето и добрата лактация. С времето майките усвояват кърменето в легнала поза и двамата с бебето могат да си подремват по време на нощните хранения.