Връщането на храна при кърмачето е симптом, който тревожи всеки родител. Важно е да се различават състоянията повръщане и рефлукс.

 

Повръщането представлява неволеви сложен рефлекторен акт на изпразване на стомашното съдържимо, свързан с контракция на коремната мускулатура и диафрагма, релаксация (отпускане) на долния езофагеален сфинктер - мускула, който осигурява задържане на храната в стомаха и преминаване на стомашното съдържимо от стомаха през хранопровода.


 

Рефлуксът се дължи на анатомични особености на храносмилателната система при кърмачетата (незрялост на долния езофагеален сфинктер; незрялост на стомашната перисталтика, поглъщане на въздух по време на хранене и др.). Процесът е напълно спонтанен и не е свързан с контракция или напъни. Обикновено се наблюдава спонтанно изтичане на 1-2 с. л. стомашно съдържимо или образуването на мокро петно  върху постелката, с диаметър не повече от 10 см.

 

Кога е необходимо незабавно посещение при лекар?

Ако се касае за новородено (до едномесечна възраст) с температура.


Детето се е задавило с мляко и се е появило затруднено дишане или е отпуснато и реагира вяло след това.

 

Свържете се с личен лекар по телефона, той ще координира извършването на преглед и необходими изследвания при следните състояния:

 • Ако забележите кръв в изхожданията - вероятно ще е необходимо да занесете проба от изхождането в лаборатория. 
 • Настъпила е рязка промяна в цвета на изхождането.  
 • Кърмачето плаче силно и пронизващо и не се повлиява от взети мерки или лекарствените средства. 
 • Често се задавя с млякото или се е появила кашлица около храненето, която продължава повече от 3 дни.
 • Ако не наддава на тегло. 
 • Често е необяснимо раздразнително.
 • Повръщането се засилва. 
 • Спазва антирефлуксен режим и/или приема лекарства, без съществен ефект.

 

Състоянието гастроезофагеален рефлукс е нормално при около 50% от кърмачетата.


Тези, при които е уточнено, могат да спазват някои мерки, които имат значителен ефект, като намаляват честотата и количеството на повърнатата храна:

 

 1. Деца с физиологичен рефлукс, нямат нужда от медикаментозно лечение.
 2. Хранете с по-малки количества, на по-чести интервали. Може да намалите с до 30 мл под количеството, което давате (при деца над едномесечна възраст).
 3. Спазвайте паузи между храненето:
  1. Адаптирано мляко - над 2 часа и 30 мин.
  2. Кърма - над 2 часа.
 4. Избягвайте стегнати памперси, които повишават налягането върху стомаха. Не притискайте корема и не правете енергични движения с детето непосредствено след хранене.
 5. Вертикална позиция. Опитайте се да задържите кърмачето в по-изправена позиция около 30 мин. до час след хранене (използвайте кенгуру или други приспособления за по-продължително време). След 6-месечна възраст може да използвате бънджи седалки.
 6. Винаги, когато държите бебето, поддържайте главичката над нивото на стомахчето. Независимо дали кърмите или бебето се храни от шише, по време на хранене главата и тялото е необходимо да се намират в една равнина, като главата винаги трябва да е на по-висока точка от стомаха.
 7. Намалете употребата на биберон-залъгалка. Продължителното засмукване е свързано с поглъщане на въздух и допълнително раздуване на коремчето. По време на хранене използвайте биберон с по-малък отвор.
 8. Оригването. Оригвайте детето 2-3 пъти по време на хранене. Използвайте паузите, когато спонтанно спира или се оглежда, но не го прекъсвайте докато се храни. При децата на естествено хранене, го правете при всяка смяна на гърдите. Хубаво е да налагате периодично кратки паузи за до около 1 мин., независимо дали успява да се оригне или не.
 9. Използвайте "позиция на тялото" по време на сън, повдигайте матрака под наклон до 30°.
 10. В краен случай добавете сгъстител - безмлечна оризова каша (по 1- 2 мерителни лъжици). Необходимо е да смените биберона с такъв с по-голям отвор, за да може тази консистенция да преминава, без затруднения и допълнителни усилия.