Захранването представлява въвеждането на храна, различна от млечната – кърмата или адаптираното мляко, с което досега е хранено бебето. Захранването започва с няколко лъжички "твърда" храна (пюре) и постепенно се увеличава до заместване на едно млечно хранене изцяло.

 

Захранването може да започне между 17 и 26 седмица. Това означава, че към въвеждането на твърда храна трябва да се пристъпи не по-рано от 4-и  и не по-късно от 6-и месец. Това са официалните препоръки на педиатрите, но всяка майка ще усети кога е настъпил моментът, в който може да започне въвеждането на храна, различна от кърмата. Разбира се, важни са препоръките на педиатъра на детето, които са съобразени с неговото индивидуално състояние.


 

Кърмените бебета се препоръчва да се захранят около шестия месец. Бебетата, които са на адаптирано мляко могат да се захранят около четвъртия. Ако бебенцето е на смесено хранене – кърма и дохранвате с адаптирано мляко, можете да започнете около петия месец.

 

Първоначално със захранването целим да запознаем малкия човек с нови вкусове, а не непременно нахранване. Така че не се притеснявайте, ако бебчето не си изяжда пълната порция пюре. Бъдете търпеливи и това ще стане. 

 

По време на бременността се натрупват запаси от желязо, които задоволяват нуждите на бебешкия организъм до 4-6-месечна възраст, в зависимост от диетата на майката. След това е необходимо набавяне на желязо, което се получава именно чрез храната, за да не се достигне до железен дефицит.

 

Ако кърмата е богата на желязо (това зависи от диетата на майката), то се усвоява почти напълно, т.е. кърмените бебета са по-малко предразположени към желязодефицитни анемии. При тях се допуска захранването да настъпи по-късно. Но, ако кърмата не съдържа достатъчно желязо, е възможно да настъпи дефицит.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Адаптираните млека са обогатени с желязо, но усвояването му не е пълно. По този начин железните депа се изразходват по-бързо. Това налага и по-ранно захранване.

 

Има и трети вариант на хранене – квасено кисело мляко. Изключително погрешно хранене, която, за съжаление, все още се практикува. Киселото мляко е бедно на желязо и нутриенти и не може да задоволи нуждите на кърмачето.

 

Детето е готово за захранване, когато:

  • У двоило е теглото си след раждането или е достигнало поне 4 кг;
  • Взема играчки и ги поставя в устата си;
  • Проявява интерес, когато вие се храните;
  • Проявява интерес към храната, посяга с ръка да я пипне;
  • Скъсяват се интервалите между кърменията.

 

Важно е захранването да стане преди обяд – второто или третото хранене за деня. Това се прави, за да можете да наблюдавате детето след като сте дали новата храна. Ако се появят признаци на алергия, хранителна непоносимост, повръщане, да имате време да реагирате.