Потница, подсичане, обрив при претопляне – това е обривът, който се появява най-често в тези области, където кожата „най-малко” диша и е затормозен топлообменът. Терморегулацията при кърмачето все още е несъвършена. При раждането потните жлези не функционират напълно, те се развиват с времето. Дотогава обаче бебето се поти ограничено, но чрез потенето тялото се охлажда, което очевидно е проблем за организма на кърмачето. Това и определя рискът от претопляне при него.

Един от признаците на претопляне при бебето е повишаването на теледната му температура, който не винаги може да се улови от родителя на момента. Друг по-очевиден белег на претопляне е обривът по кожата.

Най-често подобен обрив се появява по гърдичките, корема, врата, слабините, свивките и бедрата. Възможно е да се намери по скалпа и челото на глата при носене на шапка.

Обривът най-често се образува в резултат на запушване на потните жлези, които се налага да работят все пак по-усилено при по-висока температура на тялото. Повишеното потоотделяне обаче затормозява все още неразработилите се жлези при бебето, те се запушват, което и води до образуването на червените пъпчици.

Претоплянето крие сериозен риск за здравето на детето. Когато топлообменът му е затормозен, то лесно може да повиши телесната си температура, което да доведе до топлинен удар. Ето защо при бебетата е от изключително значение да се следи за поносимостта им към топлото или студеното и за адекватното на температурата на околната среда обличане. Бабините предпазни мерки за навличане, могат да изиграят не по-малко лоша шега от преохлаждането на кърмачето.

NEWS_MORE_BOX


За признаци на претопляне е препоръчително да се следи задължително при горещо, особено влажно, време, смяната на сезоните. Не е изключено обрив да се получи и през зимата в резултат на прекалено затопляне на помещението или количество дрехи.

В редки случаи подобен род обрив бебетата получават при нанасяне на мехлеми срещу кашлица, които се втриват на гърдичките. Причината е, че те също затоплят кожата и запушват порите.