Обонянието има много важно значение за развитието на бебето. То е тясно свързано с друго негово сетиво – вкуса и съответно има важно значение за формиране на вкусовите възприятия и предпочитания. Различните миризми обаче въздействат и на висшите центрове в мозъка и имат значение за формиране на емоционалното поведение и изграждането на връзка с родителите.

 

Кога се развива обонянието на бебето?


Носът започва да се формира в 7 гестационна седмица. Няколко седмици по-късно се оформят двете ноздри, а в 10 седмица – и рецепторите, чрез които то ще възприема различните миризми. Всъщност, проучванията показват, че то започва да използва обонянието си още докато е в утробата. Поглъщайки амниотичната течност, то усеща нейния аромат, който е много близък с мириса на кърмата. По този начин детето се „запознава” с нея.

 

Освен това всичко, което консумира майката по време на бременността се отразява на състава на амниотичната течност и съответно на вкусовите й качества. Така детето се запознава с различните вкусове още преди раждането. Центърът на обонянието в мозъка е тясно свързан с тази част от мозъчната кора, която е отговорна за паметта. Ето защо бебето прави силна асоциация между отделните аромати и преживяванията, с които те са свързани. Така много време след определено събитие, някой аромат би могъл да отключи спомен за него.

 

Как се развива обонянието в първата година?

 

1. Новородено. След раждането обонянието на бебето е много силно. Чрез него то разпознава майка си, въпреки че все още не може ясно да я види. Разпознавайки Ви чрез обонянието, бебето се успокоява и се чувства на сигурно и защитено място. То дори може да различи аромата на Вашата кърма от тази на друга майка например. Препоръчва се да не използвате силни парфюми в тези ранни дни, през които изграждате връзката си с новороденото.

 

2. Един месец. Бебето започва да свиква с различните миризми. Все пак то може да не понася добре силните аромати, които могат да повлияят и на вкусовите му възприятия. Ето защо когато усеща силни миризми, то може да откаже да се храни.

 

3. Три месеца. Бебето се среща с все повече нови хора, като използва активно обонянието си, за да ги различава. То може да реагира негативно, когато усети непозната за него миризма.

 

NEWS_MORE_BOX

 

4. Шест месеца. Обонянието има ключово значение за захранването на бебето. То повлиява и вкусовите възприятия. Ето защо, ако една нова храна му мирише добре, то много по-лесно я възприема. Освен това, ако то се е срещало с този вкус/аромат по време на вътреутробното развитие, той вече не му е непознат. Това увеличава шанса за успешно и по-лесно захранване.

 

5. Дванадесет месеца. На около 10-месечна възраст до навършване на първата година бебето вече си е изградило определени вкусови предпочитания. Ето защо то започва по-трудно да се доверява и да опитва нови вкусове. Така че, ако бебето не харесва дадена храна или му мирише странно, шансът да не я опита е много голям.

 

Обонянието продължава да се развива постепенно до навършване на 8 годишна възраст.

 

Могат ли някои миризми да успокоят бебето?

Да, особено такива, които му напомнят на родителите му. Използвайки обонянието си, бебето може да разпознае дали сте около него, както и дали се намира в количката, в колата или в детската стая. Ако бебето стане неспокойно, може да го успокоите, като го заведете на неговото любимо място с познати аромати и обстановка.

 

Бебето може да се успокоява и когато го завиете с любимото му одеало или когато до него е любимата му играчка. Това е свързано отново с аромата им. Ето защо, след като бъдат изпрани, детето може вече да не ги харесва толкова много.

 

Има различни проучвания за действието на различните аромати при някои състояния в кърмаческа възраст. Според някои лавандулата успокоява коликите. Според друго проучване лавандулата и бадемовото масло се препоръчват при недоносените кърмачета за по-лесна адаптация и намаляване на стресовите ситуации.

 

Въпреки това ароматерапията трябва да се използва с повишено внимание в детска и особено в кърмаческа възраст. Не се препоръчва успотребата на маслата върху кожата на бебето, тъй като тя е много деликатна и веществата лесно проникват в кръвообращението на детето.