Проблемите в първите седмици на кърменето са ежедневие. Можете да се сблъскате с всичко.

 

Свиване на малките венички на зърното. Някои жени имат зърна, които внезапно променят цвета си от червено до бяло, придружено от интензивни болки.


 

Изглежда при стимулиране на зърното микроскопичните вени там започват да се свиват много бързо. Безвреден съвет, помогнал на много майки, е да затоплят гърдата добре преди кърменето, например чрез затопляща торбичка, докато при други, колкото и да е странно, охлаждането има по – добър ефект.

 

Като цяло е добре да се следва този съвет – гърдите да се поддържат топли по време на периода на кърмене. Може да ви помогне и голяма чаша чай непосредствено преди кърмене заради танина, който чаят съдържа. Затова пък многото кафе може да предизвика спазмите. Някои имат полза от стимулиране и масажиране на гърдите, без да се докосва самото зърно, известно време преди кърмене, така че гърдите внимателно да се подготвят.

 

Според други, гърдите трябва да се докосват колкото се може по-малко с изключение на бебето, докато търси гърдата и суче. Някои жени прекратяват кърменето точно, когато бебето е поело необходимото количество мляко и не го оставят да суче за удоволствие. Пробвайте различни варианти. Възможно е да успеете и чрез малки дози лекарства, които разширяват вените. В такъв случай лечението трябва да се назначи и следи от лекар, добре запознат с проблема.

 

Силиконови зърна. В първите дни е възможно зърната да се разранят до кръв. В такива случаи помагат силиконовите зърна. Много често се случва, веднъж започнало кърмене със силиконов протектор, да продължи по този начин. Чрез силиконовите зърна на бебето е много по-лесно да поеме гърдата и да засуче и често отказва да суче без тях.

 

Ако искате да се отървете от тях винаги предлагайте първо гърдата, нежно и търпеливо, на умерено гладно дете. Ако така не се получава, опитайте отново, след като бебето е задоволило първоначалния си глад и зърното е добре изтеглено напред в резултат от сукането. Друг трик би могъл да бъде, като постепенно, ден след ден, се отрязва по малко от самия накрайник на силиконовото зърно, така че да остане само пръстенът, а най-накрая се отстранява и той.

 

А най-важното е да не принуждавате детето, помогнете му и нека то само да се откаже от помощното средство. Дори и да не успеете да премахнете силиконовите зърна, това няма да е причина да провалите процеса на лактация. Много майки кърмят изключително и дълго със силиконови зърна през цялото време.

 

Бебе, което отказва гърдата. Много деца постепенно сами отвикват от гърдата на около едногодишна възраст. Те приемат и друг вид храна, млякото идва бавно, на малки количества, скучно е да лежиш, обърнат към майка си, когато светът наоколо е толкова интересен. Детето няма повече нужда от майчиното мляко. Това е в реда на нещата.

 

По-лошо е, когато малкото бебе внезапно отказва гърдата – стачкува. Това може да се дължи на заболяване като възпаление на ушите или запушен нос. Възможно е бебето да е почувствало болка или да се е уплашило по време на кърмене. Причината може да е непозната миризма, идваща от майката – на парфюм, сапун, цигари, алкохол, от менструация и др. В такива случаи е необходимо търпение.

 

Опитайте да предложите гърдата, докато на бебето му се спи и всичко е спокойно. Променете позата на кърмене. Превърнете с е детектив, потърсете каква би могла да бъде причината за отказа. Поставете го на голата си гръд, изкушете го с капка мляко по устничката.

 

Не го принуждавайте, нека то само да поиска. Кърмаческата стачка може да продължи известно време, но не след дълго почти винаги преминава. Междувременно цедете кърма и давайте на детето с шише или лъжичка.