Проблемите, които могат да се появят в началото на кърменето не са никак малко. Ето с какво още можете са се сблъскате.

 

Възпаление на гърдите – мастит. В първата статия стана въпрос за запушените канали. Възпалението на гърдите може да се получи, ако при препълнени гърди или запушени млечни канали не са взети мерки навреме, което е причинило появата на бактерии.


 

Златистите стафилококи – най-честият причинител, виреят в носовете на една трета от хората, най-често при мъжете. Така че е добре бащата да не приближава носа си до устата на детето и до гърдите ви. Това важи при наличие и на най-малката рана, т.е. през периода, когато бариерата на кожата е разрушена и в тялото могат да проникнат бактерии.

 

Немитите ви ръце също не бива да докосват зърната. При мастит гърдите обикновено стават твърди, подути, болезнени, топли и зачервени. Имате висока температура и по всяка вероятност усещате втрисане. Чувствате се ужасно.

 

Много пъти проблемът се решава за едно денонощие, прекарано в изцеждане, приблизително на два часа през деня и неколкократно през нощта. Вземете си горещ душ или вана. След това се изцедете.

 

Ако детето не може или не иска да суче достатъчно, вие трябва да се изцедите с помпа или на ръка, след като сте стимулирала рефлекса за отделяне на млякото. Но запомнете най-доброто, което можете да направите е да слагате бебето възможно най-често на гърда. Изцеждането с помпа не трябва да продължава до изпразване на гърдата, а до облекчение.

 

Ако целите до изпразване, вие давате сигнал, че има нужда от още кърма и така може да влошите състоянието.

 

Мастит се получава, когато изцеждането и почивката не са достатъчни. Някои жени са предразположени към възпаление на гърдите. Това може да се дължи на самите гърди. Възможно е да възникват проблеми само с едната гърда. А може би млечните канали са тесни или извити.

 

Понякога жените, поради постоянни възпаления на гърдите отвикват да кърмят с едната гърда и продължават само с другата. Обикновено кърменето само с една гърда е успешно – повечето кърмачки успяват да произведат достатъчно мляко за близнаци и с двете.

 

При някои жени повтарящите се възпаления могат да се дължат на понижена имунна защита. Уважение заслужават жените, които смело издържат и не се отказват от кърменето въпреки тези проблеми. В редки случаи се налага да се прекрати кърменето. Но упоритостта при такива състояния може да бъде възнаградена. Така че не се отказвайте лесно!

 

Гъбички. При някои майки кърменето е болезнено, въпреки че зърната и гърдите им не са разранени. Болката дори не е причинена от първите засуквания на бебето както при препълнените гърди, а нараства в края на храненето и продължава дори, когато бебето пусне гърдата и е често най-силна вечер.

 

Това може да се дължи на гъбична инфекция. Една от обичайните причини е, че сте имали вагинални гъбички. Candida albicans, особено често срещана при бременни жени. Бебето се заразява по време на раждането, докато си проправя път през родилния канал. То получава гъбички в устната кухина и заразява гърдата, докато суче. Проявява се като бели точици в устата на детето.

 

Понякога гъбичките се появяват при лечение с антибиотик, което убива и онези бактерии, които обикновено регулират количеството на гъбичките. Наличието на известно количество гъбички от вида Candida е съвсем нормално. Често не се наблюдават симптоми за наличието им нито при майката, нито при детето, а посявката на проба от млякото не е показала растеж на гъбички въпреки болките.

 

Случва се бактериалните инфекции да причиняват подобни проблеми. Но в такъв случай човек се разболява, а наличието на бактериална инфекция лесно може да се установи при изследване на млякото.

 

В някои случаи се налага да се приложи противогъбично лечение. Възможно е да започне подобрение само при нанасяне на локално средство – крем на тънък слой 7-8 пъти на ден.

 

Гърдата трябва да се оставя възможно по-дълго на въздух, за да изсъхне. Преди кърмене задължително гърдата се измива с вода и сапун. Редно е инфекцията в устата на бебето също да се третира с нужния медикамент. Ако няма подобрение при тези мерки се предприема лечение с таблетки.