Кърменето, неизбежно, протича с някои проблеми. Те не са необичайни и всяка майка се сблъсква с такива трудности. Но за всеки проблем има решение, важно е да не се отказвате и да търсите помощ, когато ви е трудно.

 

Препълване на гърдите. Когато млякото тръгне с пълна сила, няколко дни след раждането, много жени чувстват гърдите си болезнени и твърди. Обикновени тези оплаквания отминават, когато гърдите получат ясни сигнали за количеството кърма, от което бебето има нужда.


 

Най-добрият начин да се справим с този проблем е като слагаме бебето на гърда достатъчно често, за предпочитане за по-малко време. Така гърдите получават много сигнали за кратък период относно количеството, което трябва да произвеждат и така по-бързо ще се приспособят.

 

Не оставяйте бебето да спи непробудно през цялата нощ в първите седмици след раждането, дори и да има навика да го прави. Ако бебето спи можете да го вземете, без да го будите и да го сложите на гърда, за да посуче. Така ще избегнете болезненото препълване на гърдите, докато предлагането и търсенето се урегулират.

 

При препълването на гърдите тъканта под тъмния кръг – ареолата, може да стане толкова твърда, че детето да не успява да засуче. В този случай можете да изцедите малко количество кърма – ръчно или с помпа, за да се намали напрежението и бебето да успее да захване зърното.

 

Някои жени се сблъскват с обратния проблем – недостатъчно кърма. Това е причина номер едно за ранното отбиване и преустановяване на кърменето. Ако не усещате напрежение и препълване на гърдите, то би било добре да доизцеждате гърдите си след кърмене и да слагате бебето да суче възможно по-често, за да сигнализирате на гърдите, че има нужда от още кърма.

 

Запомнете – няма гърди, които да не произвеждат достатъчно кърма! Началото може да е трудно, но не е непостижимо. Увеличете приема на течности – чайове за кърмачки, храни, които засилват лактацията, хранителни добавки. Само след седмица лактацията ще се урегулира и бебето ще си поема необходимото му количество кърма. Само не губете вяра!

 

Запушване на млечни каналчета. Когато част от гърдата не е била изпразнена добре, може да я чувствате болезнена и подута. Вероятно има застой в някое от млечните каналчета. Ако носите сутиен, може той да е притиснал гърдата.

 

За това, поне в началото избягвайте да носите твърде стегнати сутиени или носете такива за кърмачки. Те са меки, без банели и не притискат гърдите. Възможно е бебето да не успяло да изсуче достатъчно количество кърма, че да намали напрежението. Тогава тази гърда трябва да се изпразни чрез изпомпване.

 

Първо отворете „крана“. Ако масажирате силно гърдата, без да излиза мляко, се увеличава натискът върху млечните каналчета, така че млякото в най-лошия случай се насочва обратно към тъканта, където не му е мястото и усещането е още по-болезнено. Така че първо се погрижете млякото да започне да капе или да тече.

 

Най-добрият начин за това е като сложите бебето да суче. Това може да се направи и чрез изцеждане с помпа или на ръка. Когато млякото тръгне, гърдата се масажира внимателно по повърхността на твърдата област в посока към зърното. Може да намажете малко крем върху пръстите, за да не нараните кожата.

 

Масажирайте, докато участъкът не омекне. Ако не се получи след първото разтриване, опитайте отново след известно време. Вземете си топъл душ и облейте гърдите с топла вода.

 

Екзема. Някои жени получават екзема върху гърдите си, вероятно предизвикана от кремовете, с които се мажат, наред с влажността. Кожата се зачервява, появяват се малки пъпчици или мехурчета. В такива случаи се свържете с лекар, за са ви препоръча съответното лекарство, с което да третирате екземата.

 

Някои жени изпитват облекчение, когато поставят колектори за кърма. Така гърдите остават сухи. Най-добре е, ако гърдите стоят непокрити и в контакт с въздуха. 4012