В детските ръчички дори най-безопасният предмет би могъл да се превърне в оръжие. За това обезопасяването на дома е изключително важно, дори повече от задължително за всяко семейство с деца. До около шест месеца бебетата не са много подвижни, стоят предимно в собствените си кошарки, в леглото на мама и тати или на детските си столчета, барбарони, люлки. До този момент не е нужно да се правят пренареждания в къщата.

 

Но около шести, седми месец бебето започва да седи и става все по стабилно. В тази позиция, то може да играе и да посяга към играчки и стоенето на пода върху подходяща повърхност разкрива цял един нов свят за него. Тези нови и интересни неща ще го стимулират да започне да пълзи, а когато дойде подходящият момент и да се изправя и да прави първите си стъпки. За това осигуряването на пространство за бебето е много, много важно в този период.


 

Именно около шестия месец на бебето, имайки предвид неговите нужди, вече е добре да започнете с обезопасяването на дома. Не е добра идея около детето да има куп вещи, които не са подходящи за него и вие постоянно да му забранявате да ги пипа. Най-добре приберете всичко неподходящо и оставете само неща, които са безопасни и бебето може да ги пипа, хвърля, гризе и т.н. Защото безопасността е приоритет номер едно.

 

Ако в дома ви има стълби те трябва да бъдат обезопасени с бебешки прегради/вратички. Само миг невнимание може да коства падане по стълбите. Такива прегради могат да се използват, ако искате да ограничите достъпа на детето до дадена стая в случай, че вратата не трябва да се затваря.

 

Задължително облепете острите ръбове на масите, шкафовете, первазите на прозорците, дръжките на вратите и всичко стърчащо, което е в обкръжението на бебето с предпазни подложки и силиконови ръбове.

 

Предпазните капаци върху контактите са може би първото нещо, което следва да се предвиди.

 

Премахнете всякакви шнурове, въженца и кабели, които могат да бъдат дръпнати, скъсани или да повлекат със себе си друг по-тежък предмет.