Обезопасяване в детската стая. Не е добра идея около леглото на бебето да има рафтове, етажерки и други шкафове. При евентуално земетресение, те биха представлявали сериозна опасност от травми. В леглото на бебето не трябва да има излишни одеяла, възглавници, дрехи, висящи въжета, кабели и т.н. Летвичките на прегредите на леглото не трябва да са на разстояние повече от 5 см една от друга. В противен случай има опасност детето да промуши ръчичка или краче и да се заклещи. Преди бебето да започне да се изправя е добре матракът на леглото да е свален на най-долната позиция, за да се предотвратят падания. Когато в семейството има по-голямо дете е добре постоянно да се проверява леглото на бебето или мястото, където то прекарва най-много време за дребни предмети и части от играчки.

 

Съберете всички измивни, перилни и почистващи препарати и ги поставете на място, недостъпно за бебето. Добре е те да са затворени в шкаф с предпазител. Вратите на пералното помещение и банята винаги трябва да са затворени.


 

Направете кът за игра на бебето, където то ще има свободата да пипа всичко. Обикновено това е подът на хола и всекидневната. В тази връзка е добре телевизорът в хола да бъде закачен за стената или да е на достатъчно висок шкаф, за да не представлява опасност. Всички контакти и кабели около мястото за игра трябва да бъдат старателно обезопасени и скрити, за да не представляват интерес за малкото. Ако в стаята има камина или печка, задължително поставете параван.

 

Когато готвите никога не оставяйте дръжката на тигана стърчаща от печката в позиция, която току-що проходилото бебе може да мине покрай нея и да дръпне. Обезопасете фурната и всички електроуреди, които биха могли да бъдат случайно пуснати. Задължително ограничете достъпа до коша за боклук. Отървете се от покривки, които лесно биха могли да бъдат дръпнати и вещите върху тях изцяло съборени.

 

Може би най-важното нещо при обезопасяването на дома е да се опитате да създадете среда за детето, в която по-голямата част от заобикалящите предмети са безопасни и не са забранени. Имайки няколко строги забрани като това да се пипа горещата печка, острият нож и контактите детето лесно разбира какво не може и то само ще се пази от тях.