Бременността при човека трае средно 40 седмици или 280 дни. Това е дълъг период, който е необходим на детето, за да могат неговите органи да се развият до такава степен, че то да започне своя самостоятелен живот. Самото раждане е стресов момент за бебето – то напуска комфорта на майчината утроба и попада в една изцяло нова и непозната до момента среда.

 

В матката бебето е в т.нар. ембрионална поза - със свити към тялото крачета и ръчички. По този начин то заема възможно най-малко място. След раждането бебето запазва повишения тонус на флексорните мускули на ръцете и краката (тези, които сгъват крайниците), като те остават свити в първите няколко седмици. В началото крачетата на детето могат да изглеждат дори криви. Няма място за притеснение обаче, постепенно този хипертонус се преодолява и до 6-месечна възраст бебето вече е способно напълно да разпъва крачетата и ръчичките си.


 

Тъй като детето е напуснало топлата и комфортна среда на матката, в началото трябва да му се осигури добър топлинен комфорт. То трябва да е облечено с два слоя памучни дрехи и завивка, а температурата на стаята да е между 21-24 оС.

 

За новороденото са характерни няколко неврологични рефлекса, които нормално се срещат само в тази възраст:

  • Един от тях е рефлексът на Моро. Когато детето усети силен шум или при внезапно движение на тялото му, то извива назад гръбначния си стълб и изпъва ръчичките и крачетата си. Понякога тази реакция може да се наблюдава и докато детето спи. Тя отшумява постепенно за няколко месеца.
  • Друг рефлекс на новороденото е рефлексът на Бабински – при „погалване“ на ходилото палецът се извива назад, а останалите пръсти се разперват като ветрило. 
  • Автоматизъм на ходене е рефлекс, който се проявява, когато детето усети опора под крачето си. Тогава то изпъва крачето все едно стъпва.
  • При погалване на детето по бузата то обръща главата си в посока на дразненето. Този рефлекс е свързан с храненето - детето инстинктивно търси гърдата на майката. Сукането също е рефлекс, който е проявен още от самото раждане при доносените и здрави новородени.

 

В първите дни след раждането най-важното нещо за детето е храненето, а веднага след него се нарежда и сънят. Повечето новородени се хранят на всеки 2 или 3 часа. Според съвременните препоръки детето трябва да се храни „при поискване“, като това важи в най-силна степен за кърмените деца.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Графикът за сън и бодърстване все още не е ясно очертан, като той е индивидуален при всяко отделно кърмаче. Непосредствено след раждането бебето прекарва в сън общо 16-17 часа за денонощие, които са разделени на интервали от около 8 „дремки“. В края на първия месец детето може да започне да си изгражда режим за хранене и сън, но това не при всички деца се случва.

 

Вкус и обоняние

При раждането бебето има вече развити вкусови рецептори. Всъщност, доказано е, че новородените имат повече вкусови луковици от възрастните, затова те усещат много по-добре вкусовите качества на храната и промените й. Вкусът за сладко, кисело и горчиво са представени още при раждането, докато вкусът за солено се развива чак към 5 месечна възраст. 

 

Бебето може да усеща миризми още от раждането си. Например при неприятната миризма на памперсите то може да извърти главата си на другата страна. Правени са проучвания на обонянието на 5-дневни новородени, като при приближаване към тях на тампон, напоен с кърма, те обръщат главата си към него. Обонянието е особено важно за храненето на детето, тъй като чрез него то намира гърдата на майката и започва да суче.

 

Не забравяйте, че всяко дете се развива индивидуално. Наръчниците, които описват развитието на бебето, показват какъв потенциал би трябвало да притежава детето на тази възраст. Разгръщането му обаче зависи, както от самото дете, така и от средата.