Първатата една година от живота и особено първите няколко месеца са периодът на най-бурен растеж. Интензивно развитие претърпява и нервната система. Доброто наддаване на тегло е един от показателите, че детето е в добро здраве. Затова и при ежемесечните консултации се измерват антропометричните показатели – тегло, тъст, обиколка на глава, обиколка на гърди.

 

Ако детето наддава добре на тегло, значи то приема достатъчно храна и я усвоява добре. Ако детето не наддава добре на тегло, е необходимо да се потърси подлежаща причина за това. При кърмените бебета обикновено се касае за недостатъчно количество кърма. В тези случаи може да се наложи бебето да получава добавка от адаптирано мляко.


 

Какво се случва при новороденото?

Непосредствено след раждането бебето спада на тегло. Това е физиологично състояние, когато спадането е в рамките на 5 до 10% от рожденото тегло. Обяснението е, че след раждането бебето губи част от телесните течности. Скоро то започва да наддава и бързо преодолява първоначалня спад.

 

Когато загубата е над 10%, е необходимо да се търси подлежаща причина и евентуално да се пуснат допълнителни изследвания. Около 5 до 7 дни след раждането бебето отново започва да качва тегло. То трябва да достигне рожденото си до втората седмица. Това до голяма степен зависи от усъвършенстването на техниката на кърмене, както от страна на бебето, така и от страна на майката.

 

Кои са показателите, че бебето наддава добре на тегло?

Много родители в началото трудно се ориентират дали бебето получава достатъчно храна, дали плаче заради това, че е гладно или по друга причина. С течение на времето постепенно те се научават да разпознават различните видове плач. Показатели, че храната на бебето му е достатъчна и то наддава добре на тегло, са:

  • Броят на сменените памперси. Бебето трябва да „мокри” по 5-6 памперса дневно. При изхожданията положението е строго индивидуално. Някои деца (особено кърмените) могат да се изхождат по голяма нужда след всяко хранене, а други – веднъж дневно или на няколко дена.
  • Бебето е в добро настроение, спи спокойно, а когато е будно – е активно.
  • За първите три месеца то трябва да наддава по около 800 грама на месец.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Признаци, че бебето е гладно, са:

  • То става неспокойно, раздразнително, плаче;
  • Започва да смуче пръстите или юмручетата си;
  • Прави засмукващи движения с уста, които „имитират” сукане;
  • Върти главата наляво-надясно. Това е инстинктивно движение, посредством което детето открива гърдата на майката.

 

Какво да направим, ако детето не наддава добре на тегло?

Ако имате някакви притеснения, че детето не наддава добре на тегло, храната не му стига или не я усвоява добре, е необходимо да се консултирате с лекуващия лекар. Той ще извърши преглед и при необходимост може да назначи допълнителни изследвания.

 

Ако кърмите и не сте сигурни какво количество кърма изяжда бебето, може да проведете в домашни условия или в лекарския кабинет пробно кърмене. То се извършва, като се измерва теглото на бебето непосредствено преди хранене и после веднага след кърменето. През това време не трябва да се сменят дрехи, памперси или аксесоари, които има по детето.

 

В първите седмици бебето трябва да изяжда по около 70-80 мл храна на кърмене, като количеството постепенно се увеличава до около 100-110 мл в края на първия месец.

 

През този период не може да се говори за изграждане на режим. Според съвременните препоръки бебето трябва да се храни „на поискване”. Кърмата се усвоява по-бързо от адаптираното мляко и детето огладнява на 2,5-3 часа. Постепенно то си изгражда режим на хранене на около 3 часа, първоначано 7-8 пъти дневно, а впоследствие нощното хранене отпада.