Новороденото дете не е умален модел на възрастен индивид. То има свои специфични нужди, с които родителите трябва да бъдат запознати, за да расте и да се развива то правилно.
 

1. Ритъм на живот на бебето

През първите месеци от своя живот бебето прекарва по-голяма част от денонощието в сън. Събужда се единствено, за да се нахрани или при преобуване след изхождане. Препоръчително е детето да спи обърнато на една страна. По този начин се избягва евентуална регургитация (повръщане) на мляко и задавяне. Позиция ляво-дясно се редува с цел да не се деформират костите на черепа.
 
През нощта бебето също спи, като се събужда, само ако е гладно. Някои деца са по-плачливи и ангажират активно вниманието на родителите във времето за нощната им почивка. В такъв случай е важно родителите да се уверят, че няма причина, която да провокира неспокойствието на детето – глад, болка - например колики, повишена температура. Бебето се обръща на другата страна в леглото и, ако продължава да плаче, може да му се даде неподсладена вода. Тя не му доставя удоволствие както кърмата и обикновено детето се успокоява след известен период от време.
 

2. Температура на помещението

Бебето е толкова чувствително към топлината, колкото и към студа. Температурата в стаята му трябва да се поддържа в диапазона от 21 до 23 градуса. През зимата въздухът се затопля. За да не изсъхва той, което се отразява неблагоприятно върху дихателните пътища на бебето, върху отоплителния уред се поставя съд с вода с цел овлажняването му. През лятото трябва да се избягва излагането на детето на директно слънчево греене и пребиваването му в задушни помещения, за да не се поти и дехидратира. Все пак, слънчевите лъчи са от съществено значение за производството на витамин Д, който е важен за растежа и развитието и то не бива да се лишава от задължителната ежедневна разходка навън в безопасните за него часове на деня.
 

3. Кожата на новороденото


 
Структурно и функционално кожата на новороденто е незряла. Причините за това са няколко:
 
• Роговият слой – повърхностния слой на епидермиса, е фин и пропусклив. При възрастни индивиди той е изграден от плътен слой мъртви клетки, който образува непропусклива бариера, поддържаща хидратацията на кожата и възпрепятстваща навлизането на чужди агенти. Роговият слой при бебето се развива с възрастта, но остава непълноценен до навършването на 4 години. Способността на епидермиса при детето да абсорбира е много голяма. Това поражда риск от транскутанна интоксикация (през кожата). За да се избегнат усложнения, всякакви лекарствени препарати се използват след консултация за режима на лечение със специалист.
NEWS_MORE_BOX
 
• При детето производството на меланин е много ниско. Зрънцата на пигмента се намират в епидермиса и защитават кожата от влиянието на слънчевите лъчи. Ето защо детската кожа е толкова сензитивна към слънцето.
 
Потните и мастните жлези у детето са незрели и не функционират регулярно. Кожата се изсушава лесно и се напуква. Тя е много чувствителна към климатичните въздействия – вятър, студ, слънце.
 

4. Тоалет на бебето

Къпането на бебето е особен момент в изграждането на емоционална връзка между него и родителите. Помещението, в което се извършва, трябва да е добре затоплено, а температурата на водата да е между 35 и 37 градуса. Препоръчително е ежедневно къпане, за да се почиства добре главичката на детето и да се избягва образуването на млечни корички.
 
Къпането се извършва в специално детско корито. Последователно се насапунисват главата, гърдичките и крайниците, след което се изплакват. Особено внимание се обръща на хигиената на гениталната област. Необходимо е препаратите за измиване на бебешката кожа да са от специализирана медицинска серия, съобразена с особеностите на ”малкия човек”.
 
Ежедневно е необходимо и почистване на лицето. Очите се почистват с марля, напоена във физиологичен разтвор, от вътрешния към външния ръб на клепача. За всяко око марлята се сменя.
 
Ушният канал и ушните миди се почистват със сух памучен тампон, а ноздрите - с мокър тампон.