Скоро след раждането бебетата преминават през физиологичен процес, наречен мини-пубертет. По време на него се активира оста хипоталамус-хипофиза-полови жлези и в кръвообращението на новороденото започват да се откриват полови хормони, каквито има при подрастващите и възрастните. Това е установено още през 1970 г., но точният механизъм на активация и инактивация на оста е все още обект на изследвания и научен интерес.


Продължителността на мини-пубертета е няколко месеца, след което нивото на половите хормони спада и половите жлези спират да функционират до началото на истинския пубертет. Кога точно настъпва пикът на нивото на половите хормони и защо оста хипоталамус-хипофиза-полови жлези се инактивира остават ненапълно изяснени.

 


Според някои от проучванията това оказва влияние върху половото развитие в бъдеще, сексуалното поведение, половите предпочитания и други.

 

Мини-пубертетът настъпва и при двата пола. При момчетата се отчита нарастване на нивото на тестостерона, а при момичетата – на естрадиола и тестостерона, като нивото на последния е с около 30% по-ниско от това при момчетата.


Като резултат от действието на половите хормони при момчетата се наблюдава отпускане на скротума, нарастване на тестисите, пениса и простатата, а при момичетата – увеличаване размера на матката, нарастване на гръдните жлези. При двата пола могат да се наблюдават активиране на мастните жлези и развитие на акне.


Ефектът на тази ранна активация на оста хипоталамус-хипофиза-полови жлези не се ограничава само върху половите органи. Според някои специалисти това оказва влияние върху сексуалното поведение в бъдеще.


Какви са проявите?

  • Нарастване на гръдните жлези. Това се дължи на действието на по-високото ниво на естрогена по време на бременността, което оказва ефект и върху плода. Увеличаването на гърдите настъпва постепенно, от двете страни, като размерът може да достигне до 3 см. То не е съпроводено със зачервяване на кожата и не създава дискомфорт у детето. Междувременно то спи добре, храни се, наддава на тегло, няма признаци на заболяване.
  • Секреция от гърдите. Секретът може да бъде белезникав или прозрачен. Това не насочва към заболяване, а също е част от т. нар. хормонална криза. Процесът обикновено не продължава повече от 2 седмици, така че до навършване на 1 месечна възраст постепенно тези симптоми са отзвучали. 
  • Милиуми. Представляват белезникави точки по лицето, най-често в областта на челото и бузите. Те не нарушават общото състояние на детето, не го дразнят, не сърбят. Причината за появата им отново е действието на половите хормони, които активират мастните жлези. В резултат от натрупването на секрет те се запушват и се образуват описаните милиуми. Не е необходимо предприемане на лечение, те отшумяват спонтанно.
  • Нарастване на гениталиите и вагинално течение. При момичетата може да се наблюдава белезникаво течение от влагалището. Дължи се на повишеното ниво на половите хормони и изчезва спонтанно. При момчетата се наблюдава отпускане на скротума и нарастване на тестисите. Постепенно описаните прояви търпят обратно развитие в рамките на няколко седмици. 

 
Периодът на „мини-пубертета” е свързан и с увеличаване скоростта на растеж. Според някои проучвания действието на тестостерона при момчетата в този период оказва влияние върху окончателния ръст. Счита се, че това е причината окончателният ръст на момчетата да е по-голям от този на момичетата.


Впоследствие оста хипоталамус-хипофиза-полови жлези се инактивира и това води до спадане нивото на половите хормони до нормалните предпубертетни стойности. Те се задържат такива до началото на същинския пубертет.