Първият и основен съвет, който ще получите от почти всяка майка и от консултант е да кърмите бебето на поискване, т.е. когато поиска през цялото денонощие. Покажете все пак, че има разлика между деня и нощта. През нощта говорете много малко, нека стаята да бъде полуосветена, ако не е абсолютно наложително, не сменяйте пелените.

 

В първите 6-8 седмици децата спят средно по 14 часа на денонощие, включително и през деня, като при всяко дете сънят е индивидуален. Ако бебето има навика да се събужда малко след като заспите, е напълно нормално да вземете мъничето и да го накърмите преди да си легнете. Повечето деца се засищат добре.


 

След шест седмици бебето започва да будува повече, без това да означава, че е гладно и веднага трябва да му се даде храна. Около 12-ата седмица съотношението между сън и бодърстване на детето се променя съществено. То започва да спи по-малко през деня и повече през нощта. Това, разбира се е дълъг процес. Сега вече можете да изчакате преди да вземете бебето на ръце, когато се събуди през нощта, ако то не спи при вас.

 

Протегнете ръка към него и го погалете, полюлейте го, ако е неспокойно, дайте му залъгалка, ако използвате. Възможно е то да поспи още малко без храна. Видеозаписи, правени на бебета през нощта, са показали, че те се будят много по-често, отколкото майката предполага, но понякога успяват да заспят сами. На около 3 месеца повечето кърмачета все още будят майките си между 12 и 5 ч. сутринта.

 

Когато навършат 9 месеца, едно от четири – пет деца продължават да будят майка си през този интервал от време през нощта. Проучвания твърдят, че първородните бебета будуват повече от следващите.

 

Възможно ли е бебето да се успокои и заспи без нощно хранене? Не се оставяйте да ви заблудят, че не е нормално детето ви да иска храна през нощта. Не обръщайте внимание на разказите за бебета, които „спят по цяла нощ“ от много рано, това е много рядко срещано. Но ако сте преуморени, можете постепенно да увеличите времето между кърменията.

 

В повечето случаи това го прави самото бебе. С течение на времето се събужда по-късно, докато не изключи само нощното хранене. В едно изследване опитали да премахнат нощното хранене още при раждането. Новородените били разделени на две групи. Децата в едната група били кърмени преди да заспят – един или два пъти между 22 часа и полунощ.

 

След това ги успокоявали без храна – само с носене, смяна на пелените, люшкане, докато те плачели до 5ч сутринта. По много ясен начин им се показвала разликата между деня и нощта. Другата група бебета били кърмени всеки път, когато давали знак. След три седмици тези, които само били утешавани, започнали да спят малко повече, а след осем седмици не се събуждали между 24 и 5 часа, докато в другата група на кърмените през нощта само всяко четвърто дете успявало да спи през цялото време. Това посочва, че децата могат да бъдат приучени към по-големи интервали между храненията.

 

Въпросът е дали има голяма полза от такъв режим толкова рано? А какво изпитва бебето, как се променя отношението му към храната? Какво ще стане с лактацията? Повечето специалисти съветват, ако ще правите такова „приучаване“, изчакайте поне шест месеца. А за много майки е много по-изтощително да опитват да успокоят плачещо бебе, часове наред, вместо да му предложат гърдата и да поспят така.

 

Кърменето в легнала поза позволява да си подремвате, докато бебето сладко си суче, а след като се е нахранило да потъне в блажен сън, сгушено до мама. Кърмещите жени, които слагат малкото до себе си в широкото легло, спят повече от майките, които хранят бебето си с шише, сочат изследвания.