В повечето случаи се сме пълноценни, когато не сме се наспали достатъчно. Да държиш някого непрекъснато в будно състояние, се използва дори като мъчение. Поради липса на сън човек може да се пречупи и да загуби разсъдъка си. Но на една жена – току-що станала майка – ѝ се налага да се справи с безсънието нощ след нощ.

 

Същевременно трябва да използва дните, за да се запознае с детето, да изтърпи промените в собствения си организъм след бременността и раждането. А на всичкото отгоре трябва и да сияе от щастие.


 

Ако родите през нощта, няма да ви се иска да заспите веднага, независимо колко сте изтощена. Това е времето, в което да ликувате, да се хвалите, да споделите. Няма да можете да заспите и да си починете, като че нищо не се е случило. Това важи за повечето жени. Но няма правило без изключение, все пак умората си казва думата.

 

Бебето при майката? В родилното отделение трябва да опитате да сте заедно с бебето и през нощта или поне за част от нея. Разбира се, това става, ако състоянието ви го позволява и може да го реши само лекарят ви. Вероятно е изтощително и събуждането, и лекият полусън, докато лежите с постоянната мисъл за новия живот, който ви е поверен. Едно малко движение, лека въздишка и вашето внимание се изостря. Жените, родили наскоро, рядко заспиват дълбоко. А повечето бебета се успокояват до майката, дори и преди кърмата да е слязла.

 

Едно изследване на майки, изписани от родилното отделение в Норвегия, показва, че повечето от тях били преуморени. Оказва се, че жените, които били отделени от рожбите си през нощта, се чувствали също толкова изтощени, колкото и онези, предпочели да спят заедно с бебето си.

 

Всички човешки хормони имат различни нива по време на едно денонощие. Пролактин – хормонът, който е толкова важен за регулирането на количеството мляко в началото се произвежда в особено големи количества, ако се кърми нощем. И вие и детето ви ще почувствате неговото успокояващо сънотворно действие. Високите нива на пролактина се отразяват благотворно на кърменето на следващия ден.

 

Така че може да се каже, че поне в първите дни и седмици от живота майката и бебето трябва да са заедно през нощта. Изключение може да са само първите нощи в болницата, ако лекарят ви е преценил, че вие не можете да поемете грижите за новороденото, за момента.

 

Денят и нощта се сливат. Естествено е да се чувствате преуморена. Особено, ако детето не показва, че се чувства добре при вас. Някои бебета не се успокояват изобщо, независимо какво правите.

 

Важно е да се помага на майките, чиито рожби са често неспокойни. В много болници, отговарящи на критериите за „Болница – приятел на бебето“, медицинският персонал предлага на майките, ако те са съгласни, да гледат децата им, в случай, че те не се успокояват при тях и им ги носят да ги накърмят след известно време.

 

Повечето кърмачета имат нужда да бъдат хранени и през нощта, поне през първите няколко месеца, до половин година, а много от тях продължават и дълго след това. Майчиното мляко е толкова лесно усвоимо, че тялото го е разградило и усвоило напълно само след няколко часа. При някои бебета се получава понижение на нивото на кръвната захар, ако между храненията изминават повече часове.

 

Освен това може да се окаже опасно за гърдите да не се изпразват през цялата нощ. Те се препълват и го приемат като знак, че производството трябва да се намали, което води до значително намаляване на кърмата. Така че дори и ако се събудите с огромен бюст след една спокойна нощ без събуждане, това не винаги е добре. Ако кърмачето не се буди през нощта вариант е да правите по едно нощно изцеждане на гърдите, за да запазите стабилната лактация.