Преди няколко години учени алармираха, че рискът от внезапна смърт при кърмачето се е увеличил при децата на цветнокожи жени от САЩ и Нова Зеландия. Това били етнически групи, които по традиция спели с децата си и първоначално се смятало, че съвместният сън с бебето е причина за тази смъртност. След това се оказало, че тези групи с нисък социален статус пушели много повече и имали по-лоши условия на живот от групите, с които били сравнявани.

 

В страни, в които майката традиционно прекарва и деня и нощта в непосредствена близост до бебето и не пуши, практически не се среща синдромът на внезапната смърт при кърмачето. В този смисъл, един нов преглед на всички подобни изследвания показва, че пушачите представляват риск за децата си, когато спят заедно с тях, вероятно заради въздуха, който издишват. За това пък е напълно естествено майките, които не пушат, да спят заедно с децата си.


 

А това всъщност си има много предимства – кърмата сама по себе си намалява риска от внезапна смърт при кърмачето, а съвместният сън с бебето улеснява кърменето в пъти и майката може да подремва, докато малкото си суче кротко. Изследванията показват, че по този начин майките успяват да спят повече, вероятно защото, не им се налага да отделят време да успокояват детето, когато го оставят в отделно легло след хранене. Освен това то постепенно започва почти само да поема гърдата без да буди майка си.

 

Сънят на жената в период на кърмене е различен. Когато бебето е в леглото при майката, тя лежи на една страна с лице към него. Малкото често спи по гръб с глава, обърната към майката. При съвместен сън то обикновено не заема опасната поза по корем. Близостта на майката чрез звуците, миризмите, движенията и докосванията го стимулират.

 

По този начин бебето прекарва по-малко време в дълбок сън от който трудно може да се събуди, а и суче по-често. И двете неща вероятно предпазват от синдрома на внезапната смърт при кърмачето.

 

Според указания на СЗО, безопасно е да спите с бебето, което кърмите през нощта, в случай че:

 

-    Не пушите и не сте под влияние на алкохол или други упойващи вещества;

 

-    Леглото е достатъчно широко, в него има толкова място за бебето, че няма опасност то да падне на пода или в процеп;

 

-    Матракът е твърд. Не слагайте детето на много мек матрак, водно легло или диван;

 

-    Внимавайте да не претоплите бебето – завийте го с отделна лека завивка. Ако на вас ви е хладно, това не означава, че и на него му е студено, проверете крачетата, гръбчето или нослето. Ако не са студени, значи на детето му е комфортно.

 

-    Вие самата не сте болна, преуморена или с наднормено тегло.

 

Може ли мечтата за непробуден сън през цялата нощ да стане реалност? Повечето майки бленуват бебето им да започне да спи през цялата нощ възможно най-скоро. Тогава сме постигнали нашата цел, победили сме. А дали наистина е така? Едва ли, ако е постигната благодарение на това, че едно малко безпомощно бебе трябва да лежи и да плаче, докато заспи от изтощение.

 

Наистина повечето специалисти твърдят, че нощното хранене на носи голяма полза за детето (това не се отнася за новороденото, в първите седмици след раждането нощните кърмения са задължителни). Но насилственото спиране на нощното кърмене е погрешно. Когато детето е готово, то само започва да увеличава нощния сън и постепенно да измества часа за нощно хранене, докато не го премахне въобще.

 

Това, което вие можете да направите, ако сте решили твърдо да премахнете нощното хранене, е да започнете с кратко успокояване на ръце преди да предложите кърма и полека да измествате часа на храненето с не повече от 10-15 мин на всеки два-три дни.

 

Това е добре да стане поне след шестия месец на бебето. Според психолозите чувството за сигурност у кърмачето зависи от отзивчивостта на човека, който се грижи за него, когато то сигнализира за някаква нужда. Само по този начин се изгражда основополагащата и сигурна връзка между родителите и детето.