Първото зъбче при бебето обикновено прорязва венеца около 6-ия месец. Времето на никнене на зъбите при всяко дете е различно. Затова напълно в нормата се смята, когато процесът започне между 3- и 12-месечна възраст. Всички 20 млечни зъби при детето следва да са налични до края на третата година от раждането му.


Обикновено първият зъб, който избива е долен резец. Един-два месеца след появата на втория се появяват и първите два горни резци.


Никненето на зъбите, особено първите, носи силен дискомфорт и болка на бебето. Плачът е постоянен. Успокояването е невъзможно. Венецът е подут, зачервен и силно подут.


Тези симптоми се наблюдават в порядъка на 3-5 дни преди да се види врязването на зъба във венеца.


Други отличителни белези за периода са: силно слюноотделяне, търкане на венците във вещи, поставяне на пръсти, юмручета и играчки в устата. Детето може да проплаче, ако при хранене чувствителният венец се засегне с лъжичка или биберон.


Силното слюноотделяне е възможно да провокира изява на обрив на брадичката, лицето, шията и дори горната част на гърдите.


Симптом при някои бебета е и повишаване на телесната температура. Никненето на първите зъби може да е придружено и от диария и обрив по седалището.

NEWS_MORE_BOXЗа намаляване на болката педиатърът може да препоръча успокояващ венците гел. При прилагането му е важно да се спази предписаната дозировка.


Парацетамол в подходяща форма за кърмачета може да се даде след 4-месечна възраст. Препоръчително е употребата на лекарства да се съгласува с лекуващия лекар.


За облекчаване дразненето на зъбите помагат и някои аксесоари за бебета, като чесалки с охлаждаща течност.


Обикновено проблем създава избиването на първите резци.