Нервната система на бебето и, в частност, мозъкът претърпява съществено развитие в първата година от живота. Индиректен антропометричен показател за това е обиколката на главата. В този период тя нараства с около 12 см, което се дължи главно на увеличаване размера и обема на мозъка.

 

Развитие претърпяват и всички сетива – зрение, слух, обоняние, вкус, тактилни усещания. Това е огромно количество информация, което малкият организъм трябва да възприеме и обработи. Дължи се на увеличаване връзките между отделните неврони – синапси.


 

За обработването на информацията е нужно достатъчно време за сън и почивка. Ето защо важно значение има изграждането на добър режим на сън и бодърстване, което няма как да е даденост или се получи  в първите седмици, дори месеци след раждането. Нормално е в този период детето да прекарва голяма част от времето в сън, а през останалото да се храни. Постепенно обаче се увеличава активността му. Именно тогава е моментът, когато родителите могат да стимулират неврологичното му развитие.

 

Подпомагането на неврологичното развитие на бебето от самото му раждане има основно значение за целия му живот впоследствие. Това може да се случи много лесно, дори само чрез изпълняване на ежедневните дейности, свързани с отглеждането му:

 

1. Хранене. Без значение дали става въпрос за естествено хранене или с адаптирано мляко, то поставя основите на процеса на „сближаване” с детето. Контактът с него и особено допирът до кожата му допринася за изграждането на силна емоционална връзка помежду ви. Причината е в отделянето на определени биологично активни вещества (хормони).

 

В първите седмици и месеци зрението на бебето е все още мъгливо, неясно. То вижда най-добре на около 20-30 см и това не е случайно – именно това е разстоянието от него до лицето Ви по време на хранене. Така детето изучава чертите, мимиките и гримасите, които правите. Това безспорно допринася за развитието и на нервната му система.

 

2. Пътуване с авомобила. Возенето в колата действа много успокояващо за повечето бебета. Това е и един от начините за справяне с периода на коликите. Вибрирането на двигателя, шумовете, сменящата се картина въздействат върху нервната система на детето. Новата информация събужда интереса му и привлича вниманието му. Освен това пътуването създава разнообразие за детето. Често се случва след продължителен плач то да се успокои веднага след влизането в автомобила.

 

NEWS_MORE_BOX

 

3. Смяна на пелената. Това не е най-любимото изживяване за родителите, но процедурата на смяна на памперса може да се окаже много забавна за детето. Използвайте времето да му изпеете песничка, да го погъделичкате, масажирате крачетата и въобще всякакви дейности, които да доставят удоволствие на бебето. Така създадените положителни емоции имат добър ефект върху нервно-психическото му развитие.

 

4. Банята. Препоръките са бебетата да се къпят всяка вечер. Нещо повече, по този начин те свикват с този режим и той се превръща в част от „ритуала по заспиване”. Така бебето се успокоява и разбира, че е време за сън. По време на къпането детето обикновено „изследва” водата – то я пръска, излива, прелива. Разбира се, времето за къпане е съпроводено и с масаж, който подобрява кръвоснабдяването на мускулите, затопля детето, действа му успокоително и го подготвя за вечерния сън.

 

Контактът с бебето в тези моменти е особено важен, тъй като въздейства емоционално за него, подобрява изградената връзка помежду ви и създава сигурност у детето. Доказано е, че изграждането на добър ритуал за заспиване оказва положителен ефект върху продължителността и качеството на съня на бебето. Това от своя страна има съществено значение за неврологичното развитие на детето, но и за физическото благосъстояние на родителите.