Много често можете да чуете съвет за приучаване на бебето към непробуден сън през нощта. Практикува се даване на повече адаптирано мляко преди сън или успокояване на бебето чрез гушкане, без да му се предложи да суче. Действително, тези методи повлияват много деца. Но на каква цена?

 

Изследване сред бебета в Норвегия показва, че рискът от синдрома на внезапната смърт при кърмачето е по-голям при бебета, които не се събуждат през нощта, за да бъдат нахранени, в сравнение с тези, които всяка нощ прекъсват съня си. Спорни са твърденията по темата, но повечето специалисти твърдят, че за кърмачетата не е здравословно да достигат до най-дълбоките фази на съня за дълго време или да им се налага да издържат часове наред без храна.


 

Особено през първите 3-4 месеца от живота си бебетата имат нужда от близостта на мама и по-често хранене. Погрешно е насила да отбивате толкова малко бебе от нощните хранения. До около 6-месечна възраст 50% от кърмачетата се отказват от събужданията през нощта сами. Така че е по-добре да се оставите на инстинктите на бебето.

 

Специалистите, които съветват премахването на нощното хранене го правят с оглед на това, че храненето през нощта не носи никаква полза за децата, дори напротив, натоварва излишно храносмилателната им система. Може би в това твърдение има истина, но когато става въпрос за кърма, тя никога не може да бъде вредна и натоварваща. Нейният състав е различен по всяко едно време от денонощието и е съобразен с нуждите на бебето. Събуждайки се през нощта, то може да е жадно, кърмата утолява жаждата и го успокоява и то пак може да си заспи спокойно.

 

Жестоко е и за майката и за бебето, то да бъде оставено да лежи на леглото или да бъде носено с часове, изпращайки силни сигнали, че иска да суче.

 

Съвсем различно стои въпросът при по-голямо бебе или дете, когато го успокоявате с други методи различни от кърменето, за да го отучите от сученето през нощта. Бебето след 7-8 месец вече няма толкова голяма нужда от прегръдките на мама и от кърмата през нощта. В този период е допустимо да започнете отучване от нощните хранения. 

 

В такъв случай добра работа би свършил таткото, който не мирише на мляко, но дава същата увереност и спокойствие на детето. Друг съвет за майките, когато искат да успокоят бебето, без да му дават да суче, е да носят дреха на бащата. Другото важно нещо е последователността. Трябва ясно да покажете на бебето, че сте с него, ще го гушкате и успокоявате, но нощта не е за хранене и това не трябва да се променя по никакъв начин. Ако се поддадете и накърмите бебето някоя нощ, когато нервите ви не са издържали, то отучването от нощното хранене ще се затрудни много. След няколко нощи, в които детето не е получило храна, то приема сигнала и буденията намаляват. Ако тези методи не работят, може би трябва да отложите цялата процедура за известно време.

 

Не е за подценяване и сънят на майката, особено в първите дни след раждането. Кърменето в легнала поза е от голяма полза за майката, така нощното кърмене става по-леко. Научете се от самото начало да спите и през деня, когато бебето спи. Помолете съпруга си или друг близък да ви помагат с домакинските задължения, за да имате достатъчно време за сън. Недоспалата майка не може да се грижи качествено за бебето, а и процесът на лактация се затруднява.

 

Помнете, че в първите няколко месеца след раждането най-важни са майката и бебето. Всичко друго може да остане на заден план. Вярно е, че социалният ви живот може да страда, да имате неизгладени дрехи, но това е разбираемо и временно. Детето ви само сега е бебе и има огромна нужда от вас. Осигурете му вашето присъствие винаги, когато има нужда.