При децата на естествено хранене може да се появи необяснимо неспокойство, раздразнителнителност, дискомфорт и плач за продължителни периоди. Обикновено това се случва по едно и също време на денонощието и често се свързва с колики. Наблюдава се с еднаква честота при децата на естествено и тези на изкуствено хранене. 


При появата на подобно неспокойствие е необходимо да се отдиференцира от други състояния като: запек, рефлукс, алергия, диетична грешка от страна на майката, както и свръхобилна лактация.

 


 • Коликите обикновено се появяват по едно и също време на денонощието, като през останалото време детето е спокойно.
 • В някои случаи оригването, отделянето на газове или изхождането по голяма нужда може също да има по-драматично протичане. Не е повод за притеснение, ако продължава максимум до 15 минути.
 • Възможно е дискомфортът да се дължи на приема на конкретни медикаменти от майката, както и злоупотреба с кофеин или енергийни напитки.
 • При свръхобилна лактация изпражненеията стават зеленикави и пенести.

Какво можем да направим у дома?

 • Кърменето, често се обвинява за появата на всеки дискомфорт при кърмачето. Опитайте се да бъдете малко по-търпеливи и не посягайте към адаптираното мляко веднага, тъй като промяна в хранителния режим може допълнително да влоши положението. Нормално тези периоди на раздразнителност достигат пик на 6-тата седмица след раждането и имат обща продължителност максимум до 3 часа на всеки 24.
 • Опитайте се да се уверите, че бебето е нахранено. Проследете дали активно суче и преглъща на всяко хранене, при нужда направете пробно кърмене. Постарайте се да остане будно и активно по време на кърмене-дръжте ръчичката, масажирайте ушите, побутвайте внимателно брадичката.
 • Нека друг възрастен се опита да го успокои-баща или баба. Контактът с друг възрастен може да помогне, защото детето свързва майката с хранене-усеща аромата на кърма и е възможна появата на объркване от негова страна „трябва ли да се храня/ или да спя“.
 • Освен това различните бебета имат индивидуален темеперамент. Това означава, че в определени граници е нормално някои да са по-раздразнителни от други.
 • Опитайте контакт „кожа до кожа“, оставете кърмачето само по памперс, така че да почувства контакта с кожата на майката.
 • Можете да го поносите в слинг, като спазвате внимателно правилата за безопасност, поради съществуващия риск от задушаване.
 • Повийте бебето, като поставите ръцете свити в лактите към лицето. 
 • По отношение на Вашия хранителен режим обсъдете с личен лекар на какво може да се дължи промяната в поведението, съпроводено ли е от други оплаквания и до колко е уместно да ограничите приема на конкретни храни, като газообразуващи-бобови, зеле, броколи, круши, праскови и др.
 • Ако подозирате, че проблемът може да бъде свръхобилната лактация (отделянето на твърде много кърма на всяко хранене) и го свързвате с появата на зеленикави пенести изхождания, има два варианта. При първия, трябва да изцедите известно количество от т.нар. „предна кърма“ и чак след това да нахраните бебето. След като изцедите гърдите за около 10-15 мин., съхранете отделената предна кърма, като може да я смесите с останалата по-късно. 
 • Вторият вариант е да предлагате само едната гърда на всяко хранене, като ги редувате. Успоредно с това изцеждайте другата гърда. И в двата варианта ще получи балансирана, като състав кърма и ще усвои богатата на ненасите мастни киселини“задна кърма“.
 • По отношение на приема на кофеин, обикновено децата на кърма добре толерират максимум до 3 кафета дневно. Имайте предвид, че кофеина също така има по-дълъг полуживот в кърмачето отколкото при възрастните, поради незрелите ензимни системи на черния му дроб. При злоупотреба с кофеин, при кърмачето се появява ускорен пулс, безсъние и раздазнителност.

Всяква промяна в поведнието на детето, която тревожи родителя, трябва да бъде обсъдена с личния лекар в планов порядък. 


Важно е състоянието да бъде оценено от лекар, за да се изключат далеч по-сериозни състояния като: отит, анални фисури, торзио на тестис, херния и други.