Най-добрият начин да увеличите количеството на кърмата е стимулацията на гърдите. Най-силната и ефективна стимулация е сукането на бебето. За това колкото по-често слагате детето на гърда (дори и да мислите, че гърдите са ви празни), толкова повече кърма ще има. Празните гърди са стимулирани да произвеждат повече кърма.

 

Чак когато сукането не е достатъчно на помощ идва помпата. За силна стимулация можете да прилагате т.нар. „power pumping”. Ако използвате единична помпа изцеждането протича така: 10 мин. изцеждане на лявата гърда, 10 мин. изцеждане на дясната гърда, следвано от 5 мин. почивка. Тази серия се прави 3 пъти. Трите повторения отнемат малко повече от час.Ако използвате двойна помпа цеденето протича така: 20 мин. цедене, 10 мин. почивка. Следват 10 мин. цедене, 10 мин. почивка и 10 мин. цедене.

 

Power pumping е добре да се прави поне веднъж дневно, а за оптимален ефект два до три пъти на ден в продължение на 5-6 дни.

 

Пиенето на лактогонен чай също би могло да допринесе за засилване на отделянето на кърма. Билки с лактогонен ефект са: копър, анасон, резене, ким, жаблек коприва, мащерка, риган, кориандър, сминдух. Те могат да бъдат намерени в аптеките както по отделно така и в чаеви смеси. В зависимост от състава си, лактогонните чайове се пият от 3 до 6 пъти на ден в първите дни след раждането и по 2 до 3 пъти на ден като поддържаща доза след добре установена лактация.

 

Смята се, че някои храни също имат лактогонен ефект. Истината е, че храните сами по себе си нямат особен ефект върху лактацията, биха могли да имат помощно действие на основните методи за стимулиране на лактацията.

 

За лактогонни храни се считат: жито, лук, ядки (орехи, кашу бадеми), копър, аспержи, рукула, спанак, сливи, череши, смокини, кайсии, горски плодове, леща, нахут, грах и т.н.

 

Приемът на хомеопатичният продукт Ricinus communnis 5CH също би могъл да засили отделянето на кърма. Приема се 3-4 пъти на ден по 5 гранули 15 минути преди храна.


Сминдух под формата на капсули също би могъл да засили лактацията. Важно е да се знае,че сминдух не се препоръчва при жени с проблеми с щитовидната жлеза.