Никой родител няма да забрави кога за първи път е прегърнал своето дете. Може би няма майка, която да не е получила съвет да не гушка прекалено много детето, да не го слага да спи до нея, да не го държи постоянно на ръце, за да не го разглези.

 

Най-новите препоръки твърдят, че гушкането е изключително полезно за бебето. Прегръдките подпомагат мозъчното развитие на новороденото и улесняват адаптация му към новата среда.Проучване, проведено с 125 доносени и недоносени бебета от болница в Охайо, Съединени щати, показва, че ранните прояви на обич и ласките на родителите оказват изключително благоприятен ефект върху мозъчното развитие на новороденото.

 

Прегръдките оказват благоприятен ефект и върху развитието на недоносените бебета. Не случайно в страните, където кувьозите не достигат се практикува т.нар. „кенгуру грижа“ и „контакт кожа в кожа“. При нея бебето стои в прегръдките на майката през цялото време и се храни с майчина кърма, когато има нужда.

 

По време на проучването на бебетата са направени мозъчни изследвания (ЕЕГ), за да измерят мозъчната им активност. При доносените бебета се наблюдава по-силна мозъчна активност в сравнение с недоносените. Бебетата, които са били до майките си през цялото време в болницата, били са гушкани и кърмени също проявяват по-силна мозъчна активност от тези, които са били отделени от майката.

 

Времето прекарано в прегръдките на мама или тати може да намали времето на адаптация, да редуцира стреса, преживян по време на раждането, намалява коликите и подобрява съня.


Напълно нормално е новороденото ви бебе да иска да спи сгушено в скута или върху гърдите ви.

 

Това не бива да ви притеснява, няма да го разглезите или да му създадете лош навик. То ще спи спокойно усещайки топлината на тялото ви и ударите на сърцето ви. Уверете се, че то е заело правилна поза, която не изкривява вратлето или гръбначния му стълб и го гушкайте спокойно, докато то спи блажено. Бъдете сигурни, това няма да продължи дължи дълго. Само сега детето ви е бебе и има толкова голяма нужда от вас, осигурете му топлина и обич.