Всяка бъдеща майка е изправена пред десетки въпроси, колебания и страхове. А раждането се е изпречило пред погледа на майката като една огромна планина. И не е тайна, че всяка жена, която ще става майка за първи път е доста объркана и няма точна представа за това, което е важно да се свърши преди да се роди бебето и кое не е толкова съществено и може да изчака.

 

Сред важните неща, за които трябва да помислите е изборът на болница и лекар, който ще води раждането. Направете този избор поне 2 – 3 месеца преди термина. Разучете вариантите и изберете акушер-гинеколог, на който имате доверие, защото по време на раждането трябва да му се доверите изцяло и да изпълнявате неговите напътствия. Ако се запознаете с него поне 2 месеца преди раждането ще имате време да го опознаете. Не оставяйте избора на лекар и болница за последния момент. Така само ще се напрегнете и няма да познавате екипа, който ще води раждането.


 

Преди раждането е добре да помислите за кърменето. Това е нещо изключително важно, а в повечето случаи младите майки са неподготвени и не успяват да започнат успешно кърмене. А причината в повечето случаи не е липсата на кърма, а неправилният подход и фактът, че майката не е достатъчно подготвена. Снабдете се с подходяща литература и прочетете как протича процеса на лактация, първото засукване на бебето и т.н. Можете да се свържете и с консултант по кърмене, ако има неясноти. Важно е да знаете, че предварителна подготовка за кърменето не е необходима, а само да знаете какво ви очаква. Няколко дни преди термина или влизането в болница изберете подходяща помпа за кърма. Тя ще ви бъде нужна в първите дни и седмици след раждането, включително и по време на престоя в болницата.

 

Информирайте се какви документи и друг багаж ви е необходим при влизането в болницата. Подгответе ги старателно, когато времето за раждане наближи. В никакъв случай не оставяйте това за последния момент. Ако се наложи да тръгнете за болницата много бързо, е много вероятно да забравите нещо важно.