Новородено

Периодът на новороденото включва времевия диапазон от раждането на бебето до навършване на 28 дневна възраст. В първите няколко дни се наблюдава спадане на теглото. Счита се, че процесът е физиологичен, ако детето загуби до 10% от теглото си при раждането. Постепенно, в рамките на следващите дни до седмица то възстановява рожденното си тегло.

 


Хранене: В този период бебето трябва да се храни изцяло с кърма или адаптирано мляко. При кърмените деца повечето специалисти препоръчват „хранене при поискване”, като се счита, че детето постепенно само установява режим на хранене през 2,5-3 часа. При хранените с формула деца интервалите между отделните хранения е през около 3 часа. Количеството зависи от възрастта на детето, като то постепенно се увеличава до 100-110 мл в края на периода.

 

Първи и втори месец

Това е периодът на най-интензивен растеж. Бебето увеличава дължината си с около 2,5-3 см месечно. Наддаването на тегло също е значително. Всяка седмица бебето увеличава теглото си със 120-150 грама. Доброто физическо развитие на детето е пряко свързано с храненето му. Ако наддаванетона тегло не е задоволително, трябва да се потърси причината за това. Обикновено се касае за недостатъчно количество кърма и недохранване на детето.

 

Ако има такива съмнения, се препоръчва да се направи пробно кърмене. За целта детето се тегли непосредствено преди и след кърменето, като разликата в двете стойности показва количеството кърма, което е бебето е приело. Нормата варира спрямо възрастта на детето. В края на първия месец – около 110 мл, в края на втория – 120 мл, в края на третия – около 130 мл на хранене.

 

Други признаци, че кърмата не му стига, са: раздразнителност, плач, смукане на пръстите или ръцете, издаване на засмукващи звуци с уста, въртене на главата наляво-надясно, по-малко количество изхождания, по-малко и по-тъмна урина и други.

 

Относно водата – специалистите препоръват да се предлага между храненията. Много често кърмените деца отказват да пият вода в първите месеци.

 

Трети месец

Бебето започва по-активно да се движи, в резултат от което изразходва повече енергия. Поради тази причина леко се забавя наддаването на тегло – по около 100-150 грама седмично. Ръстът се увеличава с около 1,5-2 см в рамките на месеца.

 

Хранене: Все още единствената храна, която може да получава бебето е адаптирано мляко или кърма. Броят на храненията обаче може да намалее, като се увеличи интервалът между тях, а нощното хранене може да бъде пропуснато.

 

Четвърти месец

В края на периода детето може да покаже признаци, че е готово за започване на захранването. Това означава, че то трябва да има добър контрол на главата и да показва интерес към това, което консумират родителите. Въпреки това, повечето специалисти препоръчват изключително кърмене до 6 месечна възраст на детето. Така че, ако то все още не е готово за захранване, не бързайте.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Пети месец

На тази възраст бебето вече е удвоило теглото си от раждането. Ръстът продължава да се увеличава с около 1,5-2 см на месец.

 

Хранене: Адаптираното мляко или кърмата са все още основна съставна част на менюто. Вече може да започне захранването, ако лекуващия лекар прецени, че детето е готово.

 

Процесът започва постепенно с последователно включване на зеленчукови пюрета с различен състав. Количеството също се увеличава постепенно – от 1-2 лъжички до цяло пюре в рамките на следващите няколко седмици. Първоначално детето се дохранва с адаптирано мляко или кърма, докато не се замести изцяло храненето с пюре.

 

Шести месец

На тази възраст детето наддава около 80-120 грама на седмица. Ръстът се увеличава с около 1,5-2 см за месеца.

 

Хранене: Време е захранването да започне, ако това все още не се е случило. Важно е последователно да се включват различните храни. Така при евентуална алергична реакция ще може да се установи точно от какво е била предизвикана. Първото хранене, което се препоръчва да бъде заместено е обедното, като принципът е новите храни да се включват последователно и постепенно.