През първите, месеци кърмените бебета често наддават по-бързо от другите, когато кърменето се е регулирало. Майчиното мляко допринася за съзряването на храносмилателния тракт на детето и за по-лекия преход от хранене през пъпната връв към хранене през устата.

 

Кърмата толкова лесно се смила от стомаха, че хранителните вещества се поемат особено бързо. Така стомахът се изпразва по-бързо. Това е една от причините, поради която кърмените деца имат нужда от по-често хранене в сравнение с децата на изкуствена храна.


 

След около три месеца децата, които са само на кърма, са малко по-слаби от децата, които са хранени с адаптирано мляко. Кърмачетата не бива да се оценяват според растежни криви, предназначени за бебета на изкуствено или смесено хранене.

 

Именно поради това твърде много деца се диагностицират с тегло под нормата, а те растат така, както би трябвало да се развиват човешките бебета. Съответно наднорменото тегло при децата на изкуствена храна може да се установи твърде късно.

 

На този етап Световната здравна организация (СЗО) има издадени таблици, които се основават на растежа на естествено хранени бебета в идеални условия – резултат от международна изследователска работа, към която имат принос консултанти по кърмене и опитни майки – кърмачки.

 

Това е положително, защото и у нас наднорменото тегло е голям здравословен проблем, включително и сред малко по-големи деца. Нужно е да знаем, че при кърмачетата „по-голям“, не означава непременно, „по-добре“.

 

Мащабно изследване на немски учени, направени в края на 20 и началото на 21 век, включващо 69 000 деца, провокира интерес като доказа, че при децата, които са хранени с адаптирано мляко в ранна бебешка възраст, рискът от наднормени тегло в училищна възраст е 4,5 %, докато при кърмените бебета този процент е много по-нисък.

 

Колкото по-дълго са били кърмени, толкова по-малък е рискът от наднормено тегло в по-късен етап. Сред децата, кърмени в продължение на една година или повече, само 0,8 % са били с наднормено тегло, когато са тръгнали на училище.

 

През 2001 г. в Харвард и Бостън е направено изследване на деца и юноши до 14-годишна възраст. Заключението било, че наднорменото тегло се среща по-рядко при тези от тях, които са били кърмени.

 

Същият извод бил направен и при сравнително изследване на деца, като се вземали под внимание и други фактори, оказващи влияние върху теглото като гледане на телевизия, физическа активност, ежедневния прием на високоенергийна храна и теглото на майката.

 

Днес редица изследвания, но не всички, доказват факта, че колкото по-дълго са били кърмени бебетата, толкова по-малко проблеми ще имат с килограмите по-късно. Изследователите смятат, че едно от обстоятелствата би могло да бъде това, че децата, които не са били хранени с кърма имат по-високо ниво на инсулина, което води до образуване на голямо количество мастни клетки в най-ранна бебешка възраст.

 

За това пък майчиното мляко съдържа фактори на растежа, които регулират този процес. Същевременно консумирането на протеини е изкуствено завишено при децата, получаващи адаптирани мляко, което е предпоставка за развитие на наднормено тегло.

 

Освен това често караме децата, които са хранени с адаптирано мляко „да си изядат всичко“, докато кърмените спират веднага щом са получили достатъчно и се учат „да се съобразяват“ с чувството си за ситост. Също така майчиното мляко съдържа хормона лептин, който регулира апетита.

 

Кърменето, не е лесен процес за неопитната майка. В началото повечето жени смятат, че не произвеждат достатъчно кърма и тя не е достатъчна за бебето, което ги кара да прибягват до дохранване или отбиване, поради вялото наддаване на тегло.

 

Първите една две седмици е период, в който или ще има твърде много кърма, или ще е по-малко, но след това, при постоянно кърмене, нещата ще се урегулират и организмът на майката ще произвежда точно толкова кърма, колкото е необходима на бебето.

 

Ако имате затруднения, не се колебайте да се обърнете за помощ към лекаря си, акушерка или консултант по кърменето.