Раждането на бебе е най-прекрасното събитие, което може да се случи в едно семейство. Еуфорията е голяма, а притеснението при родителите – още по-голямо. Понякога в радостта си, близките не разбират, че могат да притискат родителите и да ги карат да се чувстват неудобно. Наистина това е най-голямата радост и всички искат да видят и да се порадват на бебето, но е важно да уважавате личното пространство на младото семейство, което в първите дни след изписването на майката и бебето е претрупано от емоции и задачи и бъдете сигурни, изобщо не им е до посрещане на гости.

 

Задължително направете предварителна уговорка със семейството, ако сте решили да ги посетите. Добре е да планирате посещение поне месец и половина след изсипването на бебето. Попитайте майката и бащата дали приемат посетители без да ги притискате и дали биха се чувствали спокойни. Не им се сърдете, ако откажат, покажете разбиране. Да, наистина много майки извеждат децата си навън още на първата седмица, но повечето от тях са много внимателни с близките срещи.


 

Не закъснявайте. Ако имате уговорка за точен час, спазете го. Режимът на бебетата в повечето случаи е доста стриктен и родителите избират да поканят гости във времето, когато бебето е между две хранения или е в най-доброто си настроение. Едно закъснение от 20 минути може да провали посещението ви.

 

Не импровизирайте при избора на подаръци. Задължително попитайте майката от какво имат нужда. Не е необходимо да затрупвате бебето с поредното сладко костюмче, каквото е получило от петима други родинини. Пари в брой с хубава картичка с пожелания също са приемливи. Не носете цветя при новородено бебе. Полените, особено на по-ароматните цветя не бива да присъстват в стаята на малко бебе. А и колкото и красиви да са, цветята ще издържат само няколко дни.

 

Преди да пристигнете в дома на бебето, обадете се на майката и я попитайте дали има нужда от нещо, което е забравила да вземе – пелени или нещо за домакинството. Със сигурност това е жест, който ще бъде високо оценен понеже излизането с малко бебе си е цяло приключение и помощ от приятел никога не е излишна.