Ново проучване на университета в Кеймбридж разкрива, че мозъците на майката и бебето много често са в синхрон, а това е най-отчетливо, когато майката е щастлива. В проучването се казва, че мозъкът на бебето и този на майката работят заедно в нещо като мрежа, където мозъчните вълни са в синхрон, което позволява силна връзка и емпатия. Тази свързаност обаче варира в зависимост от емоционалното състояние на майката.

 

Когато майката изпитва положителни емоции нейният мозък е в идеален синхрон с този на бебето. Според учените този синхрон помага на бебето за неговото развитие. Така то научава нови неща и емоционалното му развитие се усъвършенства.


 

В проучването е използван метод, наречен двойна електроенцефалография. При него се наблюдава мозъчната активност на майката и бебето едновременно, докато те играят или извършват друга обща дейност. Електроенцефалограмата показва синхронизиране на мозъчната активност– ефект, известен като междуличностна невронна свързаност, особено при честота 6 – 9 херца алфа диапазона на бебето.

 

Разглеждайки качествата и структурата на междуличностната невронна свързаност и използвайки математически метод за мрежов анализ, изследователите мога да видят как информацията тече във всеки отделен мозък, както и как двата мозъка функционират заедно като мрежа.

 

Майката и бебето прекарват много време заедно в положително емоционално състояние, в което мозъците им са много свързани. Нещо повече, тази свързаност се повлиява и от директния очен контакт. По този начин се повишава свързаността и двата мозъка работят като една система. Това обяснява защо майката най-добре разбира от какво има нужда бебето, както и защо е толкова добра в разчитането на знаците, с които то контактува преди да проговори.

 

Резултатите показват, че бебетата на депресирани майки показват по-незадоволителни резултати при учене на нови дейности поради отслабената невронална връзка с майката. Майките, които изпитват постоянни негативни емоции имат по-лоша емоционална връзка с детето си. Те не успяват да уловят знаците на бебето и имат много по-малък зрителен контакт с него.


Изследователите в проучването правят заключение, че щастливите и спокойни майки отглеждат щастливи и спокойни деца.