Бебетата, които са хранени с адаптирани млека, обогатени с хранителни добавки,осигуряващи бързото покачване на теглото, имат значително по-висок риск да страдат от затлъстяване в зряла възраст, в сравнение с тези, които са хранени с майчина кърма или нискобелтъчни млека.
 


Проучване на специалисти от Института по детско здраве към Лондонския колеж показват, че на възраст между 5 и 8 години мастната тъкан е с 22-38% повече при деца хранени с адаптирани млека с високо съдържание на белтъка (над 2,4).
 


Предишни проучвания са доказали връзката между неправилното хранене в детска възраст и риска от наднормено тегло в по-късния етап от живота. Проучването, направено от британските изследователи за първи път доказва, че риска от затлъстяване се корени още в първите месеци от живота и зависи от вида на млякото, което приема детето.


Авторите на изследването считат, че  повече от 20% от случаите на затлъстяване могат да се предотвратят, ако се обърне достатъчно внимание върху калорийността на храната, която поемат бебета и се следи поддържането на нормално тегло в детска възраст.
 Съветите на Уницеф за хранене и отглеждане на новородените наблягат на  значението на майчината кърма за нормалното и пълноценно развитие на  детето и дори забраняват захранване на бебетата с адаптирано мляко в родилните отделения. В много страни, обаче тази препоръка не се спазва и на новородени, които не могат веднага да се справят с храненето от гърдата,плачат повече или са с по-ниско тегло веднага се дава адаптирано мляко.
 


От няколко години се води политика фирмите произвеждащи  адаптирани млека да намалят съдържанието на белтък в млякото до 1,2-1,4, като в миналото средното белтъчно съдържание е бил около 2,4. Това огромно намаляване на белтъчното съдържание се дължи на зачестилите сигнали за затлъстяване още в ранна кърмаческа възраст.