Млечните крусти са често срещани при кърмачетата през първите 6 месеца след раждането. Те се проявяват като белезникаво жълти плаки, които полепват по кожата. Тяхната поява се дължи на повишена секреция на себум. Млечните крусти, наречени още себореен дерматит, нямат нищо общо с кърменето, тъй като единствената причина е нарушената регулация в секрециата на себум от мастните жлези по кожата. Тези плаки не предизвикват риск за здравето, нито водят до раздразнение на кожата, но понякога можат да се задържат в рамките на месеци.

 

В някои случаи могат да се разпрострянат и по други части на тялото където продобиват по-ярко розов цвят. Най-често се проявяват по скалпа, около фонтанелата и понякога дори по лицето. Те формират плаки с разллична дебелина, чийто цвят може да е различен: белезникав, жълт, сив или дори кафеникав. В някои случаи може да се наблюдава натрупване на обилно количество плаки по целия скалп. Често те са обградени от зачервени участъци от кожата. Въпреки това, млечните крусти не предизвикват дискомфорт и не влошават качеството на живот на кърмачето.


 

В някои случаи състоянието може да се усложни поради инфектиране на крустите от бактерии или гъбички от рода Candida, както и прогресия до атопичен - алергичен дерматит. Себумът има ключово значение за защита и подхранване на кожата на кърмачето, но когато се произвежда в прекомерни количества води до формиране на млечни крусти. Мъртвите клетки, които кожата оделя естествено, остават натрупани в слоя от себум, което води до образуване на плаки и увеличаване на риска от гъбични инфекции. В някои случаи крустите се появяват при употреба на козметични продукти с неподходяща формула, която има твърде агресивно действие за бебешката кожа. Повтарящото се дразнене на кожата е причината за прекомерната секреция на себум - това води до развитие на себореен дерматит.

 

С цел справяне с млечните крусти е препоръчително да се прилагат следните грижи:

  • Редовно измиване на скалпа с шампоан с мека формула, дори и участъка над фонтанелата, с внимателни и нежни движения.
  • Приложение на вазелин върху скалпа, за да се омекотят крустите и да се улесни тяхното отстраняване.
  • След това с нежни масажни движения се осигурява дълбоко проникване на вазелина и се оставя да подейства цяла нощ.
  • Нежно отстраняване на крустите и повтаряне на грижата за скалпа ежедневно, за да се благоприятства отстраняването на плаките за по-продължително време.
  • Често след отпадане на плаките по кожата се наблюдават червени петна, които отминават след време и се възстановява нормалното оцветяване на кожата.

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/chez-les-enfants/croutes-lait-dermite-seborrheique/que-faire.html